Πολιτική

ΚΙΝΑΛ – Σε θέσεις «μάχης» οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος

29.10.2021 | 20:33 Eνσωμάτωση

Κοινό τόπο θα αναζητήσουν την ερχόμενη Δευτέρα οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να ρυθμιστούν εκκρεμή ζητήματα, εν όψει και της εκλογής νέας ηγεσίας. Με νωπό το σοκ που προκάλεσε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, και το θέμα της εκπροσώπησης του ΚΙΝΑΛ έως την εκλογή της 5ης Δεκεμβρίου, για το οποίο διατυπώνονται ήδη αντίθετες απόψεις.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ τη Δευτέρα θα δοθούν απαντήσεις για το πώς θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ μέχρι την ημέρα της εσωκομματικής κάλπης.

Κατόπιν εσωτερικής διαβούλευσης που κράτησε έως το μεσημέρι της Παρασκευής ο Βασίλης Κεγκέρογλου εισηγήθηκε τη μεταβατική εκπροσώπηση του κόμματος έως τις κάλπες που έχουν δρομολογηθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο γραμματέας Κ.Ο. ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΌΚ, θα εισηγηθώ τη θεσμική και υπηρεσιακή λειτουργία της Κ.Ό. και τα καθήκοντα Προέδρου της Κ.Ο., λειτουργικά και θεσμικά, να ασκεί ο Γραμματέας της Κ.Ο. ενώ τα Κοινοβουλευτικά ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης».

Yπέρ της εισήγησης Κεγκέρογλου τάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες το στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου το οποίο τοποθετείται κατά της αναβολής των εκλογών με το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού να τονίζει ότι ήταν εκπεφρασμένη επιθυμία της Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει η εκλογική διαδικασία.

Υπέρ της εισήγησης Κεγκέρογλου τάσσεται η πλευρά του Χάρη Καστανίδη η οποία τοποθετείται κατά της αναβολής των εκλογών όπως και το επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου. Αντίθετη στη εισήγηση Κεγκέρογλου, η πλευρά Λοβέρδου η οποία όπως διαμηνύει αποδέχεται μόνο θεσμικές λύσεις σημειώνοντας ότι από τον κανονισμό της βουλής προκύπτει ότι στην ΚΟ τον πρόεδρο αναπληρώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο κ. Λοβέρδος σχολίασε την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ κάνοντας αναφορά στη διακυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ ως υπουργός το 2009 το 2010 πως υπέφερε η πατρίδα μας, πως υποφέραμε πως κινδύνευσε η Ευρώπη από τη δική της αναποφασιστικότητα».

«Η λύση για την εκπροσώπηση θα πρέπει να είναι συναινετική και να εγγυάται στην ενότητα της παράταξης» υποστηρίζει η πλευρά του Παύλου Χρηστίδη ο οποίος δια του εκπροσώπου του εξέφρασε στην αρμόδια επιτροπή του Κινήματος αλλαγής τον προβληματισμό ότι η διαδικασία θα πρέπει να αναβληθεί έστω και για λίγο κάνοντας λόγο για αίτημα που προέρχεται από τη βάση της παράταξης.

«Είναι προφανές ότι τα δεδομένα αλλάζουν. Θεωρώ ότι θα κουβεντιάσουμε τις επόμενες ημέρες όλοι οι συνυποψήφιοι και με τη βάση της παράταξης για να δούμε τί ακριβώς πρέπει και μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης.

«Δεν υπάρχει θέμα αναβολής των διαδικασιών», τονίζει ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Είναι στο χέρι όλων μας να θωρακίσουμε και την ενότητα αλλά και την προοπτική του χώρου και μέσα από τις διαδικασίες που ήδη κυλάνε και τρέχουνε με ορίζοντα τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά κυρίως μετά από αυτές να βγούμε όλοι ενωμένοι, ισχυρότεροι», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα τα σενάρια περί εκλογής μεταβατικού προέδρου υποχωρούν ενώ οι τελικές αποφάσεις για την εκπροσώπηση μέχρι την ώρα της κάλπης θα δώσει η συνεδρίαση της Δευτέρας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/10/2021