Πολιτική

Ελληνοτουρκικά – Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία – Σκληρή απάντηση από την Αθήνα

22.10.2021 | 20:34 Eνσωμάτωση

Σε προφανή νευρική κρίση και υπό το κράτος του εκνευρισμού που προκαλούν οι συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με ΗΠΑ και Γαλλία, η Άγκυρα εξακολουθεί να τραβάει το σχοινί και να κλιμακώνει την ένταση.

Πιστή στην προσφιλή της τακτική η Άγκυρα δυναμιτίζει και πάλι το κλίμα με αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες κινήσεις. Στόχος, τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή που ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντούσε για λίγα λεπτά τον Τούρκο ομόλογό του Χολουσί Ακάρ στις Βρυξέλες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εκτόξευε νέες απειλές ενάντια σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Η Ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό θα αντιδράσουμε για να προστατέψουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Το δηλώνω ξεκάθαρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να απαντά σε τέτοιες προκλήσεις».

Άμεση ήταν η απάντηση από την ελληνική πλευρά που κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματα της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

Παρά τις τουρκικές απειλές, το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo ξεκίνησε ξανά τις σεισμικές του έρευνες στο οικόπεδο 1 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τουρκικό πολεμικό σκάφος παρακολουθεί από απόσταση τις κινήσεις του, ενώ η Άγκυρα πραγματοποιεί άσκηση έρευνας και διάσωσης στα ανατολικά του νησιού.

Ο Ακάρ… γκρίνιαξε σε Παναγιωτόπουλο

Το τετ α τετ του Νίκου Παναγιωτοπούλου με τον Χολουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, έγινε χωρίς καν την παρουσία μεταφραστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξέφρασε την δυσφορία του για τις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ ενώ ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε να σταματήσει η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να παραμείνουν ανοιχτοί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/10/2021