Ελλάδα

Ζακ Κωστόπουλος – Ξεκίνησε η δίκη – Οργισμένοι οι συγγενείς

20.10.2021 | 20:12 Eνσωμάτωση

Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, ξεκίνησε σήμερα η δίκη, με τις φρικτές μνήμες να αναβιώνουν.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, ζήτησαν την μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Οργισμένοι οι συγγενείς του θύματος με τον πατέρα του Ζακ να στρέφεται εναντίον των αστυνομικών που όπως είπε είναι «διπλά δολοφόνοι» και τον αδελφό του να μιλά για ένα καθαρά ρατσιστικό έγκλημα.

Επίσης, τη μετατροπή της κατηγορίας για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ζήτησαν οι δικηγόροι της οικογένειας του 33χρονου ακτιβιστή κατά την πρώτη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Πρώτοι μάρτυρες κατέθεσαν οι γονείς και ο αδελφός του 33χρονου ακτιβιστή. Οργισμένος ο πατέρας του καταφέρθηκε κατά των 4 αστυνομικών- συγκατηγορουμένων του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη.

Ο πατέρας του θύματος Ευθυμίος Κωστόπουλος δήλωσε: «Οι αστυνομικοί, είναι διπλά δολοφόνοι. Δεν έκαναν τίποτα. Έλεγξαν το κινητό του παιδιού μου και όχι των κατηγορουμένων. Είχαν κάτω το παιδί μου, με το κεφάλι του στα αίματα και τον κλώτσαγαν. Τους άφησαν να σκουπίζουν το πεζοδρόμιο, λίγο ακόμη και θα έβαζαν καινούργια τζαμαρια. Που ακούστηκε αυτό; Πριν λίγους μήνες, ένας σκότωσε ένα γατάκι κι είναι μέσα, ενώ αυτοί είναι έξω».

Η δικηγόρος της οικογένειας Άννυ Παπαρρούσου  ανέφερε : «Η μητέρα και ο αδελφός του περιέγραψαν στο δικαστήριο τον Ζακ ως ένα έξυπνο, ήσυχο με κοινωνικές ευαισθησίες άνθρωπο και ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η μητέρα του Ζακ Ελένη Κωστοπούλου : «Τίποτα δεν δικαιολογεί το φόνο ενός ανθρώπου, ούτε η περιουσία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζι και να κάνουνε τη σύλληψη του».

Για το βίαιο θάνατο του αδερφού του μίλησε και ο Νίκος Κωστόπουλος : «Τίποτα δεν δικαιολογεί το φόνο ενός ανθρώπου, ούτε η περιουσία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζι και να κάνουνε τη σύλληψη του».

Αθώοι δήλωσαν και οι έξι κατηγορούμενοι με τον κοσμηματοπώλη να υποστηρίζει δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του πως βρισκόταν σε άμυνα. «Στη δίκη αυτή επιχειρείται να δοθεί διάσταση ρατσιστικής βίας, κάτι το οποίο δεν ισχύει», τονίζει ο δικηγόρος του κοσμηματοπώλη Χάρης Αναγνωστόπουλος.

Αρκετός κόσμος έξω από το δικαστήριο

Περισσότερα από 200 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο δικαστηριο για να ζητήσουν την απόδοση δικαιοσύνης για τον Ζακ Κωστόπουλο. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Νοεμβρίου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/10/2021