Ελλάδα

Ασφυκτικά γεμάτα τα αμφιθέατρα – Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι φοιτητές

20.10.2021 | 20:05 Eνσωμάτωση

Προβληματισμένοι εμφανίζονται και οι φοιτητές που έχουν επιστρέψει στα μαθήματά τους . Όπως λένε και οι ίδιοι και φαίνεται και στις εικόνες σε πολλά αμφιθέατρα επικρατεί το αδιαχώρητο ακόμη και με 400 φοιτητές σε έναν χώρο ενώ όπως λένε οι ίδιοι οι έλεγχοι είναι απλώς δειγματολειπτικοί.

Ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα συνωστισμός στους εξωτερικούς χώρους και αιώνιοι φοιτητές που δεν έχουν καταγραφεί στο σύστημα των εμβολιασμών .Η επιστροφή των πανεπιστημίων στους γνώριμους ρυθμούς τους έχει πολλά «αγκάθια» παρά το υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων.

Στην Θεσσαλονίκη μετά τα κρούσματα στην Φιλοσοφική μέσα το Πανεπιστήμιο Μακεδονία στήθηκε εμβολιαστικό κέντρο με φοιτητές που δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί , να κάνουν σήμερα το εμβόλιο. «Είμαστε στοιβαγμένοι στις αίθουσες», λένε προβληματισμένοι οι φοιτητές.

Περισσότερα από 10.000 άτομα εισέρχονται καθημερινά στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπάρχουν μαθήματα σε αμφιθέατρα στα οποία ο αριθμός των φοιτητών ξεπερνά τους 400. Ίδια είναι η κατάσταση σε αρκετές σχολές και υπό αυτές τις συνθήκες επισημαίνουν οι πανεπιστημιακοί, εάν εμφανιστεί κρούσμα ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος, ενώ είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο έλεγχος των πιστοποιητικών.
Ο Δημήτρης Δρόσος, Πρόεδρος συλλόγου μελών ΔΕΠ Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ να δοθεί δυνατότητα και για τηλεκπαίδευση.

Στα πανεπιστήμια που άνοιξαν με τη μέγιστη πληρότητα κρίνεται πάντως ιδιαίτερα σημαντικό ο αριθμός των εμβολιασμένων να φθάσει στα ύψη ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, όπου παραμένει αυξημένος ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού και οι εντατικές στα νοσοκομεία ασφυκτιούν.

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στέλιος Κατρανίδης δήλωσε:

Τα ποσοστά εμβολιασμών στα πανεπιστήμια της χώρας έχουν φθάσει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα . Πλήρως εμβολιασμένοι ή με πιστοποιητικό νόσησης είναι το 74,79% των φοιτητών με μια δόση και με το αντίστοιχο πιστοποιητικό το 78,64%.

Στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό ξεπερνά το 92% το ποσοστό των εμβολιασμένων ή με πιστοποιητικό νόσησης και στο συνολικό προσωπικό το ποσοστό αυτό φθάνει στο 89% εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα και σε άλλα πανεπιστήμια.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/10/2021