Κόσμος

Τουρκία – Γεωτρήσεις σε έξι οικόπεδα βόρεια της Κύπρου

18.10.2021 | 20:45 Eνσωμάτωση

Συντηρεί το κλίμα έντασης και αναβαθμίζει την επιθετικότητά της η Τουρκία, εκδίδοντας άδειες για γεωτρήσεις, βόρεια της Κύπρου. Τη νέα τουρκική πρόκληση φέρνει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, ο Νίκος Δένδιας, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε από τη Θάσο μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Άγκυρα.

Στη δημιουργία τετελεσμένων προσπαθεί να προχωρήσει η Άγκυρα στα βόρεια της Κύπρου εκδίδοντας άδειες για γεωτρήσεις σε έξι οικόπεδα στα βόρεια της Μεγαλονήσου.

Τουρκία και Κύπρος δεν έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ, αλλά με τις κινήσεις αυτές ο Ερντογάν προσπαθεί να παγιώσει καταστάσεις ώστε σε μια μελλοντική οριοθέτηση να μπορεί να επικαλεστεί τα οικόπεδα αυτά.

Η κίνηση αυτή δείχνει επίσης τις προθέσεις της Τουρκίας να στείλει γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς ισχυρίζεται ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια από την Κρήτη.

Βορείως της Κύπρου πλέει το γνωστό Ορούτς Ρέις. Αναλυτές στην γείτονα κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη κρίση μετά το 1974.

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ μπαίνει επί τάπητος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο όπως προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας . Από την Θάσο που γιόρτασε την απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε το δικό του μήνυμα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/10/2021