Πολιτική

Παρέμβαση του Αμερικανού γερουσιαστή Μενέντεζ για τη Nautical Geo

10.10.2021 | 20:36 Eνσωμάτωση

Νέο χτύπημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκε κυρίες και κύριοι η Άγκυρα με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να αποδοκιμάζει την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo ανοιχτά της Κύπρου. Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα, ετοιμάζεται για το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να υπογραφεί η ανανέωση της Αμυντικής Συμφωνίας Αθήνας - Ουάσιγκτον.

Το μπαράζ των επικριτικών τοποθετήσεων από την Ουάσιγκτον για την στάση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται.. Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ αποδοκίμασε την παρενόχληση του ερευνητικού Nautical Geo ανοικτά της Κύπρου στέλνοντας μήνυμα και στις Βρυξέλλες.

«Η Τουρκία υπονομεύει για άλλη μια φορά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου και η ΕΕ θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει πλήρως τα ζωτικά συμφέροντα ενός από τα κράτη μέλη της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Κι όμως δεν έχουν περάσει καν 24 ώρες από τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Ο Νίκος Αναστασιάδης σε αντικατοχική εκδήλωση στη Μόρφου ξεσπάθωσε για την προκλητικότητα των Τούρκων επαναλαμβάνοντας ότι απορρίπτει κάθε συζήτηση για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσω αποδεχόμενος κυριαρχία του ψευδοκράτους για να παρακαθίσω σε συνομιλίες, όση πίεση και αν ασκείται, από όποιους και αν ασκείται», απάντησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υπογράψει πενταετή επέκταση της αμυντικής συνεργασίας με της Ηνωμένες Πολιτείες η οποία θα περιλαμβάνει 4 νέες στρατιωτικές τοποθεσίες, προκειμένου, όπως τονίζει ο Νίκος Δένδιας στο Βήμα να θωρακίσουμε την Ελλάδα.

«Η μία τοποθεσία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα στον Έβρο, είναι περιττό να επεκταθώ αναφορικά με τη σημασία της», ανέφερε στο «Βήμα», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

1,5 χρόνο μετά τα γεγονότα στον Έβρο ο Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε αυτοψία στη Θράκη όπου 250 νέοι συνοριοφύλακες θα χτενίζουν την περιοχή

«Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, σε επαγρύπνηση», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Και οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται με προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών οι οποίοι, όπως τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος στην ορκωμοσία τους, αναλαμβάνουν καθήκοντα με υπερηφάνεια και ευθύνη.

«Ευθύνη ενώπιον της ηγεσίας σας, ενώπιον των ηρωικών προγόνων μας, και των κυριότερο, ενώπιον των Ελλήνων πολιτών», σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σε αυτή τη συγκυρία οι δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ήταν ιδιαίτερα συμβολικές

«Τιμάμε την αυτοθυσία των χριστιανικών στρατευμάτων και τον ηρωισμό των Ελλήνων», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αμφισβητεί στο ΒΗΜΑ τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στην ελληνογαλλική συμφωνία

«Πότε ενεργοποιήθηκαν εναντίον τουρκικών απειλών, προκλήσεων και παραβιάσεων σε βάρος της Ελλάδας ή της Κύπρου; Απλά ποτέ!», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον αναμένεται να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/10/2021