Κόσμος

Αυστρία- Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Κουρτς υπό το βάρος σκανδάλου διαφθοράς

10.10.2021 | 20:32 Eνσωμάτωση

Το σκάνδαλο που ανάγκασε σε παραίτηση τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς αφορά ευνοϊκές για το κόμμα του δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονταν σε συγκεκριμένη εφημερίδα, με αντάλλαγμα διαφημίσεις με δημόσιο χρήμα την περίοδο 2016-2018.

Ο Κουρτς αρνήθηκε τις κατηγορίες ως αβάσιμες- ο ίδιος ανέλαβε την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος το 2017 και το οδήγησε στην εξουσία τον επόμενο χρόνο,οπότε έγινε σε ηλικία 31 ετών ο νεότερος πρωθυπουργός στον κόσμο. Μαζί με τον Κουρτς εμπλέκονται στο σκάνδαλο άλλα 9 άτομα ενώ έγιναν έρευνες στην καγκελαρία, υπουργεία καθώς και στα σπίτια συνεργατών του Κουρτς.

«Προκλήθηκε μεγάλο σοκ από την έκταση της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα της Αυστρίας. Ο κόσμος έχει σοκαριστεί γιατί ήλθαν στο φως και ηλεκτρονικά μηνύματα», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Politico 082037 Μάθιου Καρντσνιγκ.

Ο καγκελάριος Κουρτς ανακοίνωσε την παραίτησή του όταν οι κυβερνητικοί εταίροι του οι Πράσινοι κατέστησαν σαφές ότι θα υπερψηφίσουν πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης και τον χαρακτήρισαν ακατάλληλο για καγκελάριο.

« Αποφάσισα να παραμερίσω ώστε να τερματιστεί το αδιέξοδο, να αποφευχθεί το χάος και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Καγκελάριος Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Κουρτς πρότεινε για καγκελάριο τον νυν υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Με αυτόν τον πολιτικό ελιγμό ο Κουρτς παραμένει στην ηγεσία των Συντηρητικών και θα λειτουργεί ως σκιώδης καγκελάριος, όπως σχολίασε ο αυστριακός Τύπος, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.  Η προηγούμενη κυβέρνηση Κουρτς είχε πέσει το 2019 εξαιτίας της εμπλοκής του τότε κυβερνητικού εταίρου και αρχηγού της ακροδεξιάς Χανς Κρίστιαν Στράχε σε άλλο σκάνδαλο διαφθοράς, την υπόθεση Ίμπιζα, που αφορούσε υποσχέσεις για δημόσια έργα με αντάλλαγμα ευνοϊκά δημοσιεύματα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/10/2021