Ελλάδα

Facebook – Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις – Πώς βίωσαν οι νέοι το πολύωρο black out

05.10.2021 | 20:13 Eνσωμάτωση

Το κρασάρισμα των Facebook, Instagram και WhatsApp αιφνιδίασε εκατοντάδες χιλιάδες νέους στην Ελλάδα, καθώς πολλοί από αυτούς δεν γνώρισαν τις εποχές χωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ώρα Ελλάδος 18:30. Το Facebook, το WhatsApp και το Instagram πέφτουν ακαριαία. Οι επικοινωνίες διακόπτονται και οι περισσότεροι νέοι χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους σαν να ήρθε η συντέλεια του κόσμου.

Στην αρχή επικράτησε πανικός, μόλις κατάλαβαν ότι το πρόβλημα ωστόσο είναι γενικό, οι νέοι έψαξαν για εναλλακτικές, βγήκαν βόλτα έπαιξαν επιτραπέζια άλλοι έψαξαν να δουν ποιες εφαρμογές λειτουργούν και έμειναν στο κινητό

Το παγκόσμιο blackout του μεγαλύτερου τεχνολογικού κολοσσού έφερε στο προσκήνιο το σύνδρομο που γέννησε η ψηφιακή εποχή, τον φόβο της περιθωριοποίησης (FoMO-Fear of missing out).

Οι νέοι δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την αναγκαστική αποχή. Ξαφνικά πολλοί παρατήρησαν ότι δεν έχουν τρόπο επικοινωνίας. Η αποχή διήρκεσε λίγες ώρες αλλά προκάλεσε στρες επειδή υποκαθιστούν πολλά κομμάτια της ζωής τους.

Δε δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για το κρασάρισμα

Επισήμως η εταιρεία λέει ότι το black out οφείλεται στην αλλαγή κάποιων ρυθμίσεων ωστόσο η απάντηση της εταιρείας δεν πείθει.

Εκ πρώτης όψεως, η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι κάποιος άλλαξε τον «χάρτη του διαδικτύου» και αφαίρεσε από αυτόν τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες.

Ποιος ήταν αυτός και αν το έκανε κατά λάθος ή από πρόθεση δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Προβληματίζει επίσης ότι οι υπάλληλοι του Facebook δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσα από τα εσωτερικά εργαλεία που διαθέτει η εταιρεία.

Το Facebook το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία. Η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χάουγκεν παραδέχθηκε ότι η εταιρεία γνώριζε της επιπτώσεις των υπηρεσιών της εταιρείας στην ψυχική υγεία των έφηβων χρηστών και, αντί να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το πρόβλημα, προτίμησε να βάλει το κέρδος πάνω από το δημόσιο όφελος.

Ο όμιλος καταγράφει τα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και όλες οι προσπάθειες να περιοριστούν τα κέρδη του δεν έχουν ευοδώσει καθώς προσκρούουν στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/10/2021