Κόσμος

Καθολική εκκλησία – Αποκαλύψεις σοκ για χιλιάδες παιδιά που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από κληρικούς & μοναχούς

05.10.2021 | 20:36 Eνσωμάτωση

Άναυδη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις αποκαλύψεις ανεξάρτητης επιτροπής που συγκροτήθηκε στη Γαλλία, για να ερευνήσει υποθέσεις παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Στοιχεία σοκ. 216.000 παιδιά και έφηβοι υπέστησαν βία ή σεξουαλικές επιθέσεις από καθολικούς κληρικούς ή μοναχούς στη Γαλλία τα τελευταία 70 χρόνια.

Καταπέλτης το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που επί δυόμιση χρόνια ερευνούσε υποθέσεις κακοποίησης παιδιών από καθολικούς κληρικούς και μοναχούς από το 1950 μέχρι το 2020.

Η επιτροπή ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων από τις 216.000 στις 333.000, αν υπολογιστούν και λαϊκοί που είχαν σχέσεις με την καθολική εκκλησία.

«Από το μέγεθός τους, αυτοί οι αριθμοί, 216.000 και 333.000, είναι κάτι περισσότερο από ενοχλητικοί. Είναι αποκρουστικοί. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να μείνουν χωρίς απάντηση», λέει ο Ζαν Μαρκ Σοβέ, πρόεδρος ανεξάρτητης επιτροπής.

Η κακοποίηση ήταν συστημική, υπογράμμισε ο Σοβέ και πρόσθεσε πως η Εκκλησία έδειχνε βαθιά, απόλυτη, ακόμη και στυγνή αδιαφορία για χρόνια, προστατεύοντας τον εαυτό της παρά τα θύματα.

Ο Ολιβιέ Σαβινιάκ έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από κληρικό όταν ήταν 13 ετών.

«Ναι, η έκθεση είναι σεισμός. Ναι, είναι τυφώνας. Ναι, είναι τσουνάμι. Και πρέπει να είναι τσουνάμι επειδή σήμερα, όταν βλέπουμε τους αριθμούς, είναι τόσο αποκρουστικοί που κανείς δεν πρέπει να παραμείνει σε άρνηση, ούτε η Καθολική Εκκλησία ούτε ολόκληρη η κοινωνία».

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν αγόρια ηλικίας από 10 ως 13 ετών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/10/2021