Υγεία

Σε τεντωμένο σκοινί η πορεία της πανδημίας- Κανονικά οι παρελάσεις- «Ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ

04.10.2021 | 16:45 Eνσωμάτωση

Τέλος στα σενάρια για ματαίωση παρελάσεων την 28η Οκτωβρίου έβαλε ο υπουργός Εσωτερικών, ανακοινώνοντας πως θα γίνουν κανονικά με τη συμμετοχή όλων των πολιτών.

«Θα γίνουν κανονικά με τήρηση υγειονομικών μέτρων και κυρίως με ισχυρή παρότρυνση για χρήση της μάσκας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και θα είναι  για όλους.

Η απόφαση αυτή βρίσκει αντίθετους τους υγειονομικούς που προειδοποιούν πως δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα περσινά λάθη με την πληρότητα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας να είναι ήδη πάνω από 90%.

«Μα όταν λες στα μαγαζιά στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχεις μουσική και να κλείνεις στις 12 θα πας να τους πεις θα γίνουν οι παρελάσεις; Ε τότε λογικά θα βγουν οι μαγαζάτορες θα βγουν να φωνάξουνε», δήλωσε η Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Για τη σύγχυση στην κοινή γνώμη που προκάλεσαν οι εικόνες συνωστισμού στην συναυλία του Γιάννη Πάριου  στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Δεν είναι το σωστό μήνυμα να γίνεται η συναυλία και από την άλλη να μην μπορεί να λειτουργήσει το μαγαζί με μουσική. Θα έπρεπε η μουσική να απαγορευτεί συνολικά», σημείωσε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αν και πλήρως εμβολιασμένη από τον περασμένο Μάιο, η 63χρονη τραγουδίστρια Ελένη Δήμου, νοσεί από κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί με έντονη δύσπνοια στο νοσοκομείο.

«Τελικά αυτό που ήθελα να αποφύγω δεν μπόρεσα να το αποφύγω. Πάω στο νοσοκομείο, είμαι χάλια», δήλωσε η Ελένη Δήμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας πάντως, οι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ αποτελούν εξαίρεση, με 9 στους 10 που νοσηλεύονται σήμερα να είναι ανεμβολίαστοι.

«Μπορεί να νοσήσει κι ένας εμβολιασμένος. Πολύ πιο δύσκολα θα έχει βαριά νοσηλεία. Τα στοιχεία από τις ΜΕΘ καθημερινά είναι ότι το 90% είναι ανεμβολίαστοι», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Την ίδια ώρα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή δύο ατόμων που κρύβονται πίσω από την ιστοσελίδα «Αυτόχθονες Έλληνες Ιθαγενείς», η οποία τις τελευταίες μέρες έχει μπει στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών.

Ο διαχειριστής της σελίδας φαίνεται πως είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην συνομιλητής του Αρτέμη Σώρρα και πρόεδρος φορέα.

Ενώ ο δεύτερος εμπλεκόμενος γνώριμος στις αρχές  είναι ο πρώην εκπρόσωπος του Αρτέμη Σώρρα και υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης με την Ελλήνων Συνέλευσης.

«Δεν ασχολούμαι πλέον με τους αρνητές. Δεν πρόκειται ποτέ να εμβολιαστούν», ανέφερε η Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Αυτή είναι η εικόνα σήμερα από τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων που άνοιξαν σήμερα για χιλιάδες φοιτητές με το τρίπτυχο να είναι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid test και φυσικά η προστατευτική μάσκα.

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η διασπορά του ιού στη Β. Ελλάδα, τη στιγμή που η πληρότητα στα νοσοκομεία της πόλης βρίσκεται στο 95%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ίσως το υπουργείο Υγείας προχωρήσει στη λήψη και άλλων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους για την πανδημία.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/10/2021