Πολιτική

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία πριν τις διερευνητικές της 6ης Οκτωβρίου

04.10.2021 | 18:12 Eνσωμάτωση

«Η Ελλάδα θωρακίζεται». Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου με προφανή αποδέκτη την Τουρκία που όλο ρίχνει λάδι στην φωτιά. 

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθαν σε απάντηση στο παραλήρημα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το οποίο η Τουρκία ναρκοθετεί τον διάλογο τον διερευνητικών συνομιλιών που θα γίνουν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου.

«Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλους έθνους. Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στη Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία, ‘η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς’. Άρα όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ανατολική Μεσόγειος θυμίζει και πάλι καζάνι που βράζει με την Τουρκία να κάνει άσκηση, από τις 3 έως και τις 5 Οκτωβρίου μέσα στην περιοχή του πλου του ερευνητικού NAUTICAL GEO, προσπαθώντας να παρεμποδίσει την όλη διαδικασία του Eastmed.

Την ίδια ώρα, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο διενεργούν την άσκηση «Ευνομία» από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ προχωρούν σε δική τους άσκηση λίγο νοτιότερα από την περιοχή του NAUTICAL GEO.

Στο εσωτερικο της Τουρκίας και ενώ οι φήμες για την κακή υγεία του σουλτάνου φουντώνουν ο Ερντογάν με ένα προπαγανδιστικό βίντεο που τον δείχνει να παίζει μπάσκετ θέλησε να πείσει τους Τούρκους πως ο πρόεδρος τους είναι ακμαίος.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/10/2021