Κόσμος

Ταιβάν – Ο πλανήτης ξεμένει από μικροτσίπ λόγω κορωνοϊού – Μπαίνουν στο παιχνίδι ΗΠΑ & ΕΕ

04.10.2021 | 18:26 Eνσωμάτωση

Δεν είναι πια υπερβολή να πει κανείς ότι τα μικροτσίπ ή αλλιώς ημιαγωγοί είναι η κινητήριος δύναμη του σύγχρονου κόσμου. Χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά, αυτοκίνητα ακόμα και στα ψυγεία.

Η έλλειψη μικροτσίπ παγκοσμίως είναι τόσο μεγάλη που απειλείται όχι μόνο η διαδικασία παραγωγής αυτοκινήτων αλλά και αυτή των κινητών και των βιντεοπαιχνιδιών.

Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η έλλειψη, που η General Motors πρόσφατα ανακοίνωσε ότι μπορεί να χάσει έως και 2 δισεκατομμύρια λόγω της ανάγκης να σταματήσει την παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της έλλειψης μικροτσίπ.

Κλείνουν εργοστάσια αυτοκινήτων

Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα εργοστάσιο της Opel στη Θουριγγία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης μικροτσίπ μέχρι τουλάχιστον το τέλος του χρόνου.

«Η διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας και της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών. Κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην παραγωγή».

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εταιρείες Volkswagen και Ford.

Η ζημιά που έχει προκληθεί φέτος στην αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμάται στα 180 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ελλείψεις σε κινητά & υπολογιστές

Οι ελλείψεις προέκυψαν λόγω της πανδημίας και της καθυστέρηση της παραγωγής.

Τα μεγάλα εργοστάσια της Ταιβάν, κύρια παραγωγό χώρα ημιαγωγών, δηλώνουν πως έχουν αυξήσει την παραγωγή και ότι η λειτουργία της αγοράς θα αποκατασταθεί σύντομα, όμως το πρόβλημα παραμένει μεγάλο.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται μεγάλες ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά σε:

– παιχνιδομηχανές

– κινητά τηλέφωνα

– υπολογιστές

Οι ελλείψεις φέρνουν και γεωπολιτικές ανακατατάξεις, καθώς εκτός του Αμερικανού προέδρου που δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή μικροτσίπ στις ΗΠΑ, και η Ευρώπη προχωρά στη δαπάνη εκατομμυρίων προς αυτή την κατεύθυνση.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/10/2021