Ελλάδα

Κορωνοϊός – Οι ανεμβολίαστοι «κοκκίνησαν» τη βόρεια Ελλάδα – Σε μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη

01.10.2021 | 20:01 Eνσωμάτωση

Στη δίνη του κορωνοϊού η βόρεια Ελλάδα με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Από το πρωί η μουσική έκλεισε σε όλα τα καταστήματα της εστίασης στη Θεσσαλονίκη και η αγωνία όλων είναι αν η πόλη καταφέρει να βγει από το μίνι lockdown σε μια εβδομάδα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα εώς τις 06:00 το πρωί επιστρέφει για τους Θεσσαλονικείς.

Στο «κόκκινο» δέκα περιφέρειες

Άλλες δέκα περιφέρειες βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπερνά το 90%. Τα νοσοκομεία της πόλης γεμίζουν και οι εφημερίες γίνονται όλο και πιο δύσκολες.

«Στο 100% η πληρότητα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και σχεδόν το 90% της απλής κλινικής covid καλυμμένο» σημείωσε ο συντονιστής πνευμονολογικού τμήματος «Παπανικολάου» Αδαμάντιος Χλωρός, ενώ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρήστος Παπαστεργίου πρόσθεσε πως «είναι στα όρια. Δεν υπάρχει περιθώριο για αύξηση εισαγωγών».

Οι διακομιδές ασθενών ξεκίνησαν και πάλι καθώς σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στην εντατική. Μόλις 4 κρεβάτια είναι κενά στη Λάρισα, ένα στην Καβάλα, ένα στη Χαλκιδική και κανένα στη Βέροια.

«Πάνω από 90% καλυμμένες οι ΜΕΘ στην βόρεια Ελλάδα. Αν καλυφθεί το 10% που θα πάει ο κόσμος να νοσηλευτεί» σημείωσε μέσα από το MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Προβληματισμός για τις παρελάσεις

Οι εορτασμοί για το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου, ήδη, προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς υπάρχει κίνδυνος ο συνωστισμός να αυξήσει τη διασπορά του ιού.

Στην αρχές της εβδομάδας η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα για Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όμως που μετά βίας σε κάποιες περιοχές αγγίζουν το 50% μπορεί να κρατήσουν την περιοχή σε καθεστώς μέτρων για αρκετές εβδομάδες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/10/2021