Πολιτική

Στην ανακαινισμένη δομή μεταναστών στη Σάμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

01.10.2021 | 20:29 Eνσωμάτωση

Τη νέα κλειστή δομή υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη Σάμο επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όταν το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαθύ της Σάμου, είχε αντικρίσει έναν καταυλισμό που αποτελούσε ντροπή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δύο χρόνια μετά, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική στη νέα κλειστή δομή στη θέση Ζερβού.

«Το είπαμε, το κάναμε. Η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη».

Ο πρωθυπουργός είδε από κοντά τις υπερσύγχρονες υποδομές. Τα υπνοδωμάτια που διαθέτουν τουαλέτες, γήπεδα άθλησης, παιδικές χαρές, χώρους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, αίθουσα υπολογιστών, δίκτυο wifi, υποδομές πυρασφάλειας, καθαρισμού, κλιματισμού και βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων.

300 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σήμερα αλλά η δομή μπορεί να υποδεχθεί πολλούς περισσότερους. Δε θα χρειαστεί είπε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι η κυβέρνηση έχει συντρίψει τα κυκλώματα των διακινητών και οι ροές έχουν μειωθεί κατά 90% σε σχέση με το 2019

«Η Ελλάδα έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά. Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά και υποχρέωσή μας είναι αυτά τα σύνορα να τα φυλάσσουμε».

Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τα πληρώματα στα σκάφη του Λιμενικού που καθημερινά χτενίζουν το Αιγαίο και επανέλαβε την ανάγκη για ένα νέο κοινό σύμφωνο μετανάστευσης τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό.

Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τους προέδρους έξι πανεπιστημιακών τμημάτων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραχωρήσει ως δωρεά το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις βραβεύσεις για τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Κάθε ένα από τα τμήματα θα λάβει 6.000 ευρώ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/10/2021