Πολιτική

Λήξαν για την κυβέρνηση το θέμα του Ελπιδοφόρου μετά το mea culpa του Αρχιεπισκόπου

24.09.2021 | 19:56 Eνσωμάτωση

Λήξαν θεωρείται για την κυβέρνηση το ζήτημα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Χθες το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του αλλά σήμερα μετά την ανακοίνωση του κ. Ελπιδοφόρου, έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί τελικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο πλευρό του οποίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι εξηγήσεις  του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για την παρουσία του στα εγκαίνια του λεγόμενου «Σπιτιού της Τουρκίας» μπορεί να άνοιξαν το δρόμο για μία τυπική συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ωστόσο προκάλεσαν τριγμούς και στην Αθήνα.

«Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν μπορεί παρά να είναι στην ίδια πλευρά. Δεν υπάρχει αμφιβολία παρά τα όσα ατυχή πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «παιδαριώδη χειρισμό».

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής γίνεται αυτή την ώρα στη Νέα Υόρκη, καθώς ο πρωθυπουργός άλλαξε το πρόγραμμά του και δεν πήγε στο ground Zero ενώ η εκδήλωση με τους ομογενείς έγινε απόντος του κ. Ελπιδοφόρου τον οποίο, μετά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο,  στήριξε απόλυτα και  ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Η ηγεσία της κυβέρνησης, αντί να οδηγεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής σε θέση απολογούμενου για ένα «έγκλημα» που δεν διέπραξε, οφείλει να ζητήσει συγγνώμη», δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Με τους ομογενείς το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν την περασμένη 10ετία

«Η φωνή μας ακούγεται στην Ευρώπη. Την περασμένη δεκαετία, πάντα ζητούσαμε από τους Ευρωπαίους στήριξη για πακέτα διάσωσης. Ήμασταν πάντα υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με τις κατευθυντήριες γραμμές τους για τις μεταρρυθμίσεις. Για πρώτη φορά έχουμε το δικό μας σχέδιο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απόψε ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία θα περιλαμβάνει η ομιλία του Πρωθυπουργού.

Αργότερα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

«Εκείνο που ενόχλησε στο θέμα του Ελπιδοφόρου δεν ήταν ο Ερντογάν, αλλά η παρουσία του Τατάρ», σχολίασε ο Γιάννης Πρετεντέρης. Ως προς το μήνυμα Μητσοτάκη προς Τουρκία, σχολίασε  πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης 3παναφέρει σήμερα ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα θέμα να κάτσουμε να το κουβεντιάσουμε, αλλά θα λυθεί στα πλαίσια του όργανου των Ηνωμένων Εθνών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/09/2021