Κόσμος

Γερμανία – Προηγείται ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς στις δημοσκοπήσεις

24.09.2021 | 20:34 Eνσωμάτωση

Στην τελική ευθεία των γερμανικών εκλογών της Κυριακής, οι Χριστιανοδημοκράτες παίζουν το πιο γερό χαρτί τους, την καγκελάριο Μέρκελ, που δε θα είναι υποψήφια για επανεκλογή, αλλά εμφανίζεται στο πλευρό του διαδόχου της για να συσπειρώσει το κόμμα.

Πρώτο στις προτιμήσεις παραμένει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) λίγο πριν από τις εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία. Το SPD παραμένει στο 25%, την ώρα που Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές παραμένουν στο 22. Οι Πράσινοι στο 17% και η Αριστερά στο 6%.

Το Φιλελεύθερο κόμμα κερδίζει μία ποσοστιαία μονάδα φτάνοντας στο 12%, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία έπεσε στο 10%.

Εκατομμυριούχοι φυγαδεύουν τα λεφτά τους στην Ελβετία εξαιτίας των εκλογών

Οι Γερμανοί εκατομμυριούχοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την πιθανότητα προοδευτικού κυβερνητικού συνασπισμού και φροντίζουν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε ελβετικές τράπεζες.

Εάν σχηματιστεί κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και το κόμμα της Αριστεράς, θα αυξηθούν οι φόροι στα μεγάλα εισοδήματα και ο φόρος κληρονομιάς. Σύμφωνα με τραπεζίτες και φορολογικούς δικηγόρους που επικαλείται το Reuters οι πλούσιοι Γερμανοί «φυγαδεύουν» περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελβετία.

Φυγή κεφαλαίων

Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελεί και μία είδους πίεση στα κόμματα που δίνουν σε δύο μέρες τη μάχη των εκλογών, και ιδίως στους Σοσιαλδημοκράτες που θα είναι όπως όλα δείχνουν ο νικητής, προκειμένου να μην προχωρήσουν σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα βλάψουν τους πολύ πλούσιους.

Σε κάθε περίπτωση η φυγή κεφαλαίων είναι γεγονός. Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν ότι οι καταθέσεις γερμανικών νοικοκυριών και εταιρειών σε τράπεζες της Ελβετίας αυξήθηκαν από περίπου 5 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2020, σε 37,5 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Αν και πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο εκτιμάται πως η εξαγωγή καταθέσεων επιταχύνθηκε.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/09/2021