Πολιτική

Ελληνοτουρκικά – Περίοδο έντασης με την Άγκυρα περιμένει η Αθήνα – Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη για Κυπριακό & Ανατολική Μεσόγειο

24.09.2021 | 20:07 Eνσωμάτωση

Περίοδο έντασης στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών αναμένει η κυβέρνηση, καθώς η Αθήνα προεξοφλεί πως το ηχηρό «άδειασμα» του προέδρου Ερντογάν από τις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε νέο μπαράζ προκλητικών ενεργειών από την Άγκυρα.

«Η Ελλάδα θα απαντήσει σε κάθε πρόκληση και ενισχύεται και στρατιωτικά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του προς τους ομογενείς.

«Έτσι, η Ελλάδα είναι ισχυρότερη οικονομικά, αλλά είναι επίσης ισχυρότερη γεωπολιτικά. Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών σε μια σχετικά ασταθή περιοχή του κόσμου. Είμαστε πολύ περήφανοι που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών. Είμαστε ισχυρότεροι στρατιωτικά από ότι είμασταν πριν από 2 χρόνια πριν από 5 χρόνια πριν από 10 χρόνια», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρεζ, στη Νέα Υόρκη, ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις με κύριο άξονα την συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Αθήνα είναι υπέρμαχος της ερήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε και για το Κυπριακό, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η επίλυσή του θα γίνει μόνο με βάση τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ τα οποία προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Η Άγκυρα πάντως επιμένει με κάθε ευκαιρία να ανεβάζει τους τόνους στήνοντας ένα πολυεπίπεδο σκηνικό έντασης με κάθε ευκαιρία. Ενδεικτική αυτή η φωτογραφία που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς απεικονίζεται επάνω σε έναν ματωμένο χάρτη της Πελοποννήσου όπου μάλιστα από την Τρίπολη αναβλύζει αίμα ενώ αναγράφεται η λέξη «σφαγή» με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 1821.

«Το φυσάει και δεν κρυώνει…»

Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως μετά τα όσα έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αποτυχία μίας συνάντησης με τον πρόεδρο Μπάιντεν δεν κρύβει την πίκρα του για την αντιμετώπιση που έχει από τη νέα αμερικανική διοίκηση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο και την Κύπρο, όπου για άλλη μία φορά εξετάστηκαν τα κοινά βήματα που θα κάνουν οι τρεις χώρες με στόχο την ασφάλεια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κρας τεστ για την στάση που θα κρατήσει η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα θεωρείται και η διακλαδική άσκηση Παρμενίωνας που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει για μία εβδομάδα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/09/2021