Οικονομία

Μητσοτάκης – Απαισιόδοξη η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% φέτος

23.09.2021 | 20:09 Eνσωμάτωση

Την εκτίμησή του ότι η ανάπτυξη για το 2021 θα ξεπεράσει το 5,9% επανέλαβε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο Bloomberg, τονίζοντας οτι διαφαίνεται ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο από αμερικανικές όσο και από ευρωπαικές εταιρείες.

Η ανάπτυξη για το 2021 θα ξεπεράσει το 5,9% εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

«Αναθεωρήσαμε την πρόβλεψή μας στο 5,9% και ίσως είναι απαισιόδοξη πρόβλεψη για το 2021. Βλεπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες, από ευρωπαϊκές εταιρείες, κάναμε μεγάλη πρόοδο στο ψηφιακό κράτος» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σύγκρουση για τους μικρομεσαίους

Στο εσωτερικό μαίνεται πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολιτευσης για τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχείρησεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Έχουμε προβλέψει ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνεται μονο σε επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας: «Είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να πείσουμε αυτές τις επιχείρησεις να το τολμήσουν και να συναινεθούν με άλλες επιχειρησεις».

Η κυβέρνηση εφαρμόζει λανθασμένη στρατηγική και αρνείται να εφαρμόσει ριζοσπαστικές τομές που θα έδιναν ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με εκπροσώπους των εμπόρων και των Επιμελητηρίων Ελλάδας.

«Αφήνει εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πλέον βλέπουμε ότι η στρατηγική, ίσως η μόνη στρατηγική, είναι η προοπτική των συγχωνεύσεων αλλιώς λουκέτο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν τα χρήματα αυτά δεν πέσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βοηθηθούν για να αναπτυχθούν, τότε ουσιαστικά είναι πολιτική απόφαση αύριο να μιλάμε για μια οικονομία που θα ελέγχεται από μεγάλα τραστ στη χώρα μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί και υπόλοιπη αντιπολιτευση

«Την ημέρα του ελληνικού εμπορίου διάλεξε ο κ. Γεωργιάδης για να ενημερώσει το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων ότι βρίσκονται εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα» σημείωσε ο υπεύθυνος τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

«O πακτωλός χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης προορίζεται για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όχι για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες» τονίζει το ΚΚΕ.

Η μάχη μετά τη Δ.Ε.Θ.

Την ίδια ώρα στις 11,5 μονάδες διαμορφώνεται η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 36,5% έναντι 25% της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τα ευρήματα ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Η ίδια δημοσκόπηση αξιολογεί την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θετικά για το 40% των ερωτηθέντων και αρνητικά για το 45%, ενώ για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θετικές εντυπώσεις είχε το 40% και αρνητικά το 48%.

Στο 11,2 φτάνει η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, λέει δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό STAR, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 37,9% και τον ΣΥΡΙΖΑ το 26,7%. Ακολουθούν ΚΙΝΑΛ με 7,6%, ΚΚΕ με 5,5%, Ελληνική Λύση με 4,3% και ΜέΡΑ25 με 3,9%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι προτάσεις του πρωθυπουργού έπεισαν το 27,1% των πολιτών, έναντι 23,7% του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως «κανένας από τους δύο» απάντησε το 35,9%.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/09/2021