Πολιτική

MED9 – Προκλητική αντίδραση της Τουρκίας στο ηχηρό μήνυμα των ευρωπαίων ηγετών του νότου

18.09.2021 | 19:59 Eνσωμάτωση

Την οργή της Άγκυρας πυροδότησαν τα συμπεράσματα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες της Μεσογείου επέρριψαν με σαφήνεια στην Τουρκία ευθύνες για την αστάθεια στην περιοχή και κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την επιθετική της συμπεριφορά.

Με μία προκλητική ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η διακήρυξη είναι μεροληπτική και χωρίς όραμα.

«Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που υπέγραψαν την προαναφερθείσα δήλωση να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους, με την οποία ακολουθούν τυφλά την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης».

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία

Στο κείμενο που υπέγραψαν οι εννέα χώρες αναφέρεται:

«Επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας προς την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις ακτογραμμές τους, συμπεριλαμβανομένου μέσω της υποβολής του ζητήματος στο Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα συναφή Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, είναι θεμελιώδες όλα τα κράτη να τηρούν τη διεθνή νομιμότητα και να απέχουν, με συνεπή και μόνιμο τρόπο, από προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Οι εννέα χώρες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία για αποφυγή μονομερών ενεργειών, με αιχμή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό μετά και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/09/2021