Πολιτική

Στις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας για τη συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας

15.09.2021 | 20:38 Eνσωμάτωση

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στις 14 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ για την υπογραφή ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Οι ΗΠΑ επιθυμούν 5ετη ανανέωσή της κάτι που η Ελλάδα βλέπει θετικά.

Ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη και την ερχόμενη Δευτέρα, για την εβδομάδα υψηλού επιπέδου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όπως επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει υπάρξει αίτημα και δεν προβλέπεται συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.

«Θεωρώ υποχρέωσή μου συναντώ πάντα τους αρχηγούς των κομμάτων της Κύπρου για να έχουμε μία ειλικρινή συνομιλία. Τα θέματα, εξάλλου, τα οποία μας αφορούν απαιτούν πάντα απόλυτο συντονισμό Ελλάδος και Κύπρου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκε η τουρκική προκλητικότητα, με έμφαση στις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας, και δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία προσπαθώντας να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον, στέλνει Πέμπτη και Παρασκευή τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ για επαφές με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/09/2021