Ελλάδα

Επίθεση με βιτριόλι – Παρούσα η Ιωάννα στο δικαστήριο – Πρεμιέρα για τη δίκη της χρονιάς

15.09.2021 | 20:46 Eνσωμάτωση

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι κατά της Ιωάννας, της άτυχης κοπέλας που συγκλόνισε με την ιστορία της το πανελλήνιο.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου με δύναμη, θάρρος και γενναιότητα ψυχής περνά το κατώφλι του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Περίμενε 16 μήνες για αυτήν την στιγμή, για να αποδοθεί Δικαιοσύνη, να πάρει απαντήσεις από τη γυναίκα που της άλλαξε για πάντα τη ζωή. Εκείνη, επέλεξε να κρυφτεί μέσα στο κελί των φυλακών Κορυδαλλού.

Λίγο πριν μπει στην αίθουσα, ο δικηγόρος της 36χρονης κατηγορούμενης την πλησιάζει στο διάδρομο: «Σας εκφράζω την συμπόνια μου. Μη με παρεξηγήσετε, κατά τη διάρκεια της δίκης θα κάνω απλώς τη δουλειά μου», της είπε ο Σάκης Κεχαγιόγλου.

«Ζήτησα να μιλήσω στο τραγικό θύμα αυτής της υπόθεσης για να της εκφράσω τη προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση. Η συμπάθεια αυτή δεν σημαίνει ότι θα περιορίσω την  άσκηση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων», συμπλήρωσε αργότερα.

Ζήτησαν να αλλάξει η κατηγορία

Η πρώτη κίνηση της υπεράσπισης της απούσας από το εδώλιο κατηγορουμένης, ήταν  να ζητήσει τη μετατροπή της κατηγορίας.

Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Η δικαστική αίθουσα

Η δίκη άρχισε στη μικρή αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και με περιορισμούς στους παρευρισκόμενους λόγω της πανδημία τους κορωνοϊού. Η Ιωάννα κάθισε στην πρώτη σειρά και με τη μητέρα της να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της και τον αδελφό της, τον πατέρα της και τις ξαδέλφες να τις δίνουν κουράγιο.

Στην έδρα του δικαστηρίου βρισκόταν ο πρόεδρος, οι δύο σύνεδροι, γυναίκες, δεξιά και αριστερά του, και ο εισαγγελέας και η γραμματέας.

Αριστερά και δεξιά της έδρας έλαβαν τις θέσεις τους οι δικηγόροι υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης.

Αριστερά της δικαστικής αίθουσας στην πρώτη σειρά, κάθισαν δημοσιογράφοι.

Μόνο άνδρες οι ένορκοι

Η δίκη άρχισε με την κλήρωση των ενόρκων. 15 άνδρες και γυναίκες μπήκαν στην κληρωτίδα.

Ο κ. Κεχαγιόγλου εξάντλησε το δικονομικό του δικαίωμα και εξαίρεσε τις τρεις γυναίκες ενόρκους που κληρώθηκαν. Έτσι, η σύνθεση του δικαστηρίου κατέληξε με τέσσερις άνδρες ενόρκους και δύο γυναίκες, ως αναπληρωματικά μέλη.

Η Ιωάννα θα καταθέσει πρώτη

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε τη διακοπή της δίκης προκειμένου να γίνει αναδιάταξη των μαρτύρων και η Ιωάννα να είναι η πρώτη που θα εξεταστεί.

«Η δίκη θα διαρκέσει αρκετά. Σκοπός μας είναι να αποδειχθεί η αλήθεια, να λάμψει. Να προτάξουμε τις άλλες υποθέσεις, ώστε το επόμενο διάστημα, να ασχοληθούμε μόνο με αυτή τη δίκη».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου στη συνέχεια αφού εκφώνησε τα ονόματα των 34 μαρτύρων, κάλεσε στην έδρα την Ιωάννα για να δηλώσει τα στοιχεία της.

– Ελάτε στο βήμα του μάρτυρα.

– Πως ονομάζεστε ;

– Ιωάννα Παλιοσπύρου

– Που κατοικείτε;

– Στο Μοσχάτο

– Θα διακόψουμε για 30 Σεπτεμβρίου. Η δίκη θα αρχίσει με την κατάθεση σας.

Οι ποινές που αντιμετωπίζει η 36χρονη

Το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας για το οποίο έχει παραπεμφθεί στο εδώλιο η 36χρονη τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποφυλακιστεί, έχοντας εκτίσει τα 3/5, δηλαδή στα εννέα έτη.

Ήδη, η 36χρονη βρίσκεται 15 μήνες στη φυλακή, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αποφυλακιστεί σε περίπου 7,5 χρόνια.

Εάν το δικαστήριο μετατρέψει τη κατηγορία σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, τότε η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι αυτή των δέκα ετών.

Η κατηγορούμενη εφόσον εκτίσει τα 3/5, δηλαδή στα 6 έτη παραμονής στη φυλακή μπορεί να αποφυλακιστεί, δηλαδή σε περίπου 4, 5 χρόνια.

Στο δικαστήριο δεν έδωσαν το παρών πέντε μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο 40χρονος ο οποίος φέρεται να διατηρούσε σχέση με την κατηγορούμενη και αποτέλεσε την αιτία της εμμονής της απέναντι στην Ιωάννα.

Οι δικηγόροι της Ιωάννας ζήτησαν να εξεταστούν επιπλέον πέντε πρόσωπα, κυρίως γιατροί, για να πιστοποιήσουν την κατάσταση της υγείας μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε.

Τελικά, η δίκη μετά από την πρόταση του εισαγγελέα διέκοψε για τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και η Ιωάννα, κοιτώντας στα μάτια δικαστές, ενόρκους και εισαγγελέα, θα καταθέσει ως η πρώτη και σημαντικότερη μάρτυρας στην υπόθεση, για να περιγράψει τα εφιαλτικά δευτερόλεπτα της επίθεσης σε βάρος της το πρωινό της Τετάρτης 20 Μαΐου 2020.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/09/2021