Ελλάδα

Με επιπλέον έξι Rafale ενισχύεται ο ελληνικός εναέριος στόλος

13.09.2021 | 20:20 Eνσωμάτωση

24 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale θα ενταχθούν τελικά στο οπλοστάσιο της πολεμικής αεροπορίας μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ότι θα προστεθούν άλλα έξι.

Έξι επιπλέον ριπές ανέμου θα σκίζουν τον ουρανό του Αιγαίου μετά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι στον στόλο των Rafale θα ενταχθούν 6 καινούργια αεροσκάφη ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 24.

Το μαχητικό της Dassault είναι μια φονική πλατφόρμα καθώς πέρα από την ευελιξία του το πανίσχυρο ραντάρ του και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει με το οποίο μπορεί να τυφλώνει τα εχθρικά μαχητικά, έχει στο οπλοστάσιό του έναν πύραυλο για πλήγματα πέραν του ορίζοντα που ήδη προκαλεί δέος σε πιθανούς αντιπάλους. Τον Meteor.

Με βεληνεκές 100 και πλέον χιλιομέτρων μπορεί να χτυπά τα εχθρικά αεροσκάφη σε αποστάσεις διπλάσιες από αυτή που μπορούν για παράδειγμα τα τουρκικά F-16.

Τα 12 μεταχειρισμένα και 12 καινούργια Rafale που θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία είναι μόνο η αιχμή του δόρατος καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση 84 μαχητικών F-16 σε επίπεδο Viper ενώ 38 F-16 του Block 50 θα αναβαθμιστούν και αυτά στο επόμενο επίπεδο με εξαρτήματα που θα βγουν από όσα γίνουν Viper. Σε αυτά δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά και τα 24 Μιραζ 2000-5.

Συνολικά μέσα στα επόμενα χρόνια η ΠΑ θα έχει έναν πανίσχυρο εναέριο στόλο αποτελούμενο από 170 μαχητικά αιχμής έναντι 220 μαχητικών F-16 εκ των οποίων τα μισά είναι του επιπέδου Block 50+.

Σε παράκρουση ο σουλτάνος

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της Άγκυρας που φαίνεται σε κάθε ευκαιρία όπως στη φιέστα για την μάχη του Σαγγαρίου φτάνοντας στο σημείο να αποδώσει στους Έλληνες την καταστροφική πυρκαγιά της Σμύρνης.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρέθηκε στο Καστελόριζο που έχει μπει στο στόχαστρο της Άγκυρας με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 78ης επετείου από την Απελευθέρωση του νησιού.

Την Τρίτη, η Ελλάδα ενισχύοντας τις συμμαχίες της θα προχωρήσει στην αποστολή πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/09/2021