Ελλάδα

Δαμάσι – Πρώτο κουδούνι στο σχολείο που χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ μετά τον σεισμό

13.09.2021 | 20:31 Eνσωμάτωση

Ένα υπερσύγχρονο δημοτικό σχολείο πήρε μέσα σε λίγους μήνες τη θέση του παλιού κτιρίου που κατέρρευσε στο Δαμάσι, στον σεισμό του περασμένου Μαρτίου που συγκλόνισε την περιοχή.

«Η σημερινή ημέρα για το Δαμάσι είναι ημέρα χαράς. Μια ακτίνα ελπίδας. Μια ιστορική ημέρα που εγκαινιάζουμε ένα τέτοιο κόσμημα για την περιοχή και για την κοινότητά μας».

Με αυτά τα λόγια ο Μητροπολίτης Ελάσσονος, Χαρίτων, παρέδωσε το νέο υπερσύγχρονο σχολικό κτίριο στα παιδιά και στο εκπαιδευτικό προσωπικό που έζησαν τον τρόμο τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή τους.

63 μαθητές και 10 εκπαιδευτικοί βγήκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από το σχολείο που μετατράπηκε σε ερείπια.

Σχολείο – πρότυπο

Για να χτιστεί το σχολείο και να παραδοθεί πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς χρειάστηκε ένας αγώνας δρόμου. Έπρεπε μέσα σε λίγους μήνες τη θέση του πετρόχτιστου σχολείου να πάρει ένα υπερσύγχρονο δημοτικό.

Το νέο σχολείο, που αποπερατώθηκε μέσα σε λίγους μήνες, είναι δωρεά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κόστισε συνολικά 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 3 Μαρτίου ο εγκέλαδος χτύπησε την Ελασσόνα και το Δαμάσι προκαλώντας στο κτίριο ανυπολόγιστες ζημιές. Χρειάστηκαν μόλις 15 ημέρες και στις 18 Μαρτίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες κατεδάφισης. Αρχές Μάϊου εκδόθηκαν οι σχετικές άδειες και έναν μήνα μετά είχαν πέσει τα θεμέλια.

Παράλληλα με τις υπόλοιπες εργασίες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατασκευάστηκαν ένα μεταλλικό κτίριο αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και το υπόστεγο για τη γυμναστική.

Οι εγκαταστάσεις της νέας σχολικής μονάδας είναι εμβαδού 880 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για το μοναδικό σχολείο που ανήκει στην ενεργειακή κλάση Α στην Ελλάδα και διαθέτει, μεταξύ άλλων, εννέα αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα φυσικών επιστημών, χώρους πρασίνου έκτασης 660 τ.μ. και όλες τις υποδομές ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ

Το προηγούμενο σχολείο που υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές ήταν πετρόχτιστο και είχε θεμελιωθεί το 1938.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/09/2021