Πολιτική

Πρετεντέρης – Φιλιππίδης σχολιάζουν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μεσαία τάξη

13.09.2021 | 21:53 Eνσωμάτωση

Τις δράσεις της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση της λεγόμενης μεσαίας τάξης, που όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν πολιτικά ότι είναι εκείνη που στηρίζει ή αποδυναμώνει μια κυβέρνηση, σχολίασαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Γιάννης Πρετεντέρης και ο Νίκος Φιλιππίδης.

«Η κυβέρνηση σκέφτεται τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι λίγες και φτάνουν στις 920.000, από τις οποίες μόλις οι 30.000 έχουν πρόσβαση σε δανεισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι 890.000 ή δεν έχουν καλό μοντέλο ή είναι υπερχρεωμένες» σημείωσε ο Νίκος Φιλιππίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διασώσει, να ενισχύσει ή να συγχωνεύση πολλές από αυτές, προκειμένου να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.

«Για το λόγο αυτό, προβλέπεται αύξηση τη μη επιστρεπτέας προκαταβολής, το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές,ο συντελεστής φορολόγησης στις συγχωνεύσεις πάει στο 15,5%, ενώ καθιερώνεται και το “πρώτο ένσημο” για την ανανέωση του εργατικού δυναμικού» συμπλήρωσε ο Νίκος Φιλιππίδης.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πρετεντέρης σημείωσε ότι «η εντύπωση που έχει ο κόσμος για το πακέτο των παροχών είναι πιο μετριασμένη, ωστόσο τα λεφτά αυτά, τα 3,4 δισ. ευρώ θα δοθούν».

«Προφανώς υπάρχουν στοχευμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη μεσαία επιχειρηματική τάξη και τους νέους, ενώ αναμένεται να φανεί τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ» ανέφερε ο κ. Πρετεντέρης, υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να διορθώσει τις «τρύπες» ενδεχομένως έχει στην εκλογική του «πελατεία».

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση στοχεύει σε αλλαγές ώστε κάθε ακίνητο να έχει ένα ενιαίο φόρο, ενώ οδεύει προς κατάργηση ο συμπληρωματικός φόρος.

Για το 2022, ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να μειωθεί σε μια μέση τιμή της τάξης του 8 – 10%, ενώ προβλέπεται και η σταδιακή μεταφορά του στους δήμους.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο Γιάννης Πρετεντέρης από την προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού αφαιρέθηκαν τρία μέτρα, την τελευταία στιγμή, που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο και άλλων ελαφρύνσεων. «Έχουμε μέτρα καβάτζα, που αναμένεται να ανασυρθούν όταν θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών, για να μπορέσει η κυβέρνηση να γνωρίζει ότι μπορεί να λάβει τα μέτρα αυτά» συμπλήρωσε ο κ. Πρετεντέρης.

«Αυτό σημαίνει βέβαια ότι δεν έχουμε εκλογές, καθώς το πακέτο Μητσοτάκη δεν ήταν “εκλογικό”. Ανέφερε το πλαίσιο των εκλογών, μιλώντας για αυτοδυναμία και προσπάθησε να μαζέψει το εκλογικό του σώμα και να δώσει κάτι στους νέους, όμως κράτησε και μέτρα για να μπορεί να τα εφαρμόσει στη συνέχεια» κατέληξε ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/09/2021