Οικονομία

Σε εφαρμογή η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων

19.08.2021 | 13:36 Eνσωμάτωση

Ούτε ένα ευρώ δεν θα επιστρέψουν οι επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έχουν λάβει, είτε έχουν πληγεί από την πυρκαγιά είτε όχι., όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα σε λειτουργία έχει τεθεί από χθες το βράδυ η νέα ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr , μέσω της οποίας οι πληγέντες μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ώστε να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους.

Οι διαδικασίες για την υποστήριξη και αποκατάσταση των πυρόπληκτων ξεκίνησαν ήδη. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης η πλατφόρμα arogi.gov.gr στην οποία όσοι έχουν πληγεί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.

«Και εκτιμώ ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός των επομένων ημερών και ζητώ απ’όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί να κάνουν χρήση της πλατφόρμας έτσι ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να πάρουν τους πρώτους πόρους για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να χτίζουν τις ζωές τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρώτη βοήθεια περιλαμβάνει προκαταβολή έναντι της στεγαστικής συνδρομής η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την έκταση της ζημιάς και φτάνει έως 14.000 ευρώ για πλήρως κατεστραμμένα σπίτια.

Επίσης προβλέπεται αποζημίωση 6000 ευρώ για οικοσκευή αν πρόκειται για κατοικία και 8000 ευρώ αν μιλάμε για επιχείρηση.

Επιπλέον υπάρχει πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ την τριετία 2021-2023 ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι όλες οι επιχειρήσεις στη Β. Ευβοια δεν θα επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

«Άρα όλες οι επιχειρήσεις της Β. Εύβοιας – ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι – ουσιαστικά δεν θα επιστρέψουν στο κράτος ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία είχαν λάβει. Είναι και αυτή μια έμμεση αλλά πιστεύω ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής»

Το Στρατηγικό Σχέδιο για ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο προβλέπει:

•Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια
•Master Plan για το νέο δάσος
•Συγκοινωνιακές Μελέτες
•Μελέτες για το ανθρώπινο δυναμικό
•Μελέτη για την αγροδιατροφή
•Μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας
•Μελέτη για πράσινη ζωή, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας

«Είναι η πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση που μου έγινε στο διάστημα των 43 ετών που είμαι στη δημόσια ζωή. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να πω όχι», είπε ο Σταύρος Μπένος, επικεφαλής επιτροπής ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας.

Άνοιξε επίσης η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου ιδιώτες και νομικά πρόσωπα μπορούν να προσφέρουν είτε χρηματικά είτε στηρίζοντας κάποιο έργο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/08/2021