Κόσμος

Αφγανιστάν – Στο έλεος των Ταλιμπάν χιλιάδες γυναίκες

19.08.2021 | 13:34 Eνσωμάτωση

Τρέμουν για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους οι γυναίκες στο Αφγανιστάν που θα πρέπει να ζήσουν πάλι κάτω από την εξουσία των Ταλιμπάν. Η επαναφορά των μαχητών του κορανίου στην Εξουσία φαίνεται πως γυρνά τη χώρα τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω, με την αγωνία για την καθημερινότητα των γυναικών να μεγαλώνει.

«Εάν δεν καταφέρω να τις πάρω από το Αφγανιστάν σίγουρα θα πεθάνουν»

Για το μέλλον της οικογένειας του φοβάται ένας άνδρας που κατάφερε να φύγει από το Αφγανιστάν χωρίς όμως να πάρει μαζί την οικογένειά του.

«Οι ταλιμπάν δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να βγουν χωρίς συνοδό. Δεν μπορούν να βγουν έξω. Είναι 4 γυναίκες που ζουν εκεί.»

Ο κίνδυνος παραμονεύει παντού. Μια γυναίκα κείτεται σε μια λίμνη αίματος στην επαρχία Τακχαρ. Την πυροβόλησαν και τη σκότωσαν οι Ταλιμπάν γιατί βγήκε στο δρόμο χωρίς να φορά μπούργκα, μετέδωσε το αμερικανικό κανάλι fox news επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Η Μαρία ανησυχεί για την μητέρα και τις 4 αδερφές της .

«Πριν από 3 εβδομάδες ο πατέρας μου πέθανε και τώρα είναι μόνες τους. Βγαίινουν στο δρόμο και ζητιανεύουν χρήματα και φαγητό»

Η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία γυρνά τη χώρα 20 χρόνια πίσω όταν οι ταλιμπάν επέβαλαν αυστηρούς κανόνες στην καθημερινότητα των γυναικών.

Τότε επέβαλαν 8 αυστηρούς κανόνες

Οι γυναίκες έπρεπε να είναι καλυμμένες από την κορυφή ως τα νύχια.

Δεν τους επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο.

Είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.

Η έξοδός τους από το σπίτι μπορούσε να είναι μόνο με ανδρική συνοδεία.

Η μεταφορά τους μπορούσε να γίνει με ειδικά λεωφορεία ενώ τα παράθυρα των σπιτιών έπρεπε να είναι βαμμένα έτσι ώστε να μην υπάρχει ορατότητα στο εσωτερικό του σπιτιού.

Όσες δεν συμμορφώνονται τιμωρούντα με ξυλοδαρμό ακόμα και με θάνατο δια λιθοβολισμού.

Μέσα από την Καμπούλ μια γυναίκα κρατώντας την ανωνυμία της μίλησε στο BBC για την κατάσταση που επικρατεί.

«Σίγουρα θα με σκοτώσουν. Οι ταλιμπάν δεν είναι καλοί, οι ταλιμπάν σκοτώνουν, δεν έχουν αξίες, δεν πιστεύουν στο Ισλάμ.»

Στην αφγανική τηλεόραση ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν έδωσε συνέντευξη σε γυναίκα δημοσιογράφο που φορούσε μεν μαντήλα αλλά της επέτρεψαν να έχει ακάλυπτο το πρόσωπό της, δηλαδή να μη φορά μπούργκα. Όμως η πραγματικότητα στους δρόμους και στις γειτονιές είναι πολύ διαφορετική και σκληρή λένε άλλες γυναίκες

«Κάθομαι εδώ και τους περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κάνεις να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και να μας σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Που θα μπορούσα να πάω;»

Είναι το μήνυμα της Zarifa Ghafari, της πρώτης γυναίκας δημάρχου του Αφγανιστάν από το διαμέρισμά της, στην Καμπούλ, λίγες μέρες πριν καταληφθεί η πρωτεύουσα της χώρας. Άγνωστη παραμένει η τύχη αυτών των γυναικών που τόλμησαν να διαδηλώσουν λίγο μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην πόλη τους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/08/2021