Κόσμος

Αφγανιστάν – Ο Μεσαίωνας των διώξεων επιστρέφει για τις γυναίκες

18.08.2021 | 13:26 Eνσωμάτωση

Μεγαλώνει η παγκόσμια ανησυχία για την τύχη του γυναικείου πληθυσμού στο Αφγανιστάν. Οι μαχητές των ιερατικών σχολών, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες, μία δήλωση που όπως είναι φυσικό, προκαλεί ειρωνικά χαμόγελα.

-Δηλαδή, πιστεύετε στην δημοκρατική ψήφο. Θα μπορεί ο λαός να ψηφίσει μία γυναίκα πολιτικό;

Οι Ταλιμπάν ξεκαρδίζονται στα γέλια όταν η δημοσιογράφος τους ρωτά αν οι γυναίκες θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι…

Είναι η βαθιά ριζωμένη αντίληψη που έχουν για τις γυναίκες….

Η θέση τους είναι στο σπίτι και μόνο στο σπίτι…

Όμως, οι ακραίοι ισλαμιστές υπόσχονται ότι δεν θα αλλάξει τίποτα για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν τώρα που αναλαμβάνουν την εξουσία.

«Δεν είμαστε εναντίον της εκπαίδευσης αγοριών και κοριτσιών. Η πολιτική του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν είναι και τα δύο φύλλα πρέπει να εκπαιδεύονται όσο δεν αγνοούν τους νόμους της ισλαμικής σαρία», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

«Είναι τελείως απρόβλεπτοι και ο λαός ξέρει τι είναι οι Ταλιμπάν και τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν. Το ένα σενάριο είναι αυτό: Αν το κάνουν είναι το καλό σενάριο, ότι δεν θα μας εμποδίσουν να πηγαίνουμε στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά. Απλά θα θέσουν κάποια όρια για εμάς. Το δεύτερο σενάριο είναι να αποκόψουν τελείως τις γυναίκες από την κοινωνία», είπε μέλος του Κοινοβουλίου του Αφγανιστάν.

Οι μαθητές της ακραίας ιερατικής σχολής απαγορεύουν στις γυναίκες να εργάζονται, να κυκλοφορούν χωρίς τη συνοδεία αρσενικού μέλους της οικογένειας και να φορούν συνέχεια την μπούργκα, δηλαδή να φαίνονται μόνο μάτια και αυτά πίσω από ένα δίχτυ.

Η εμμονή των Ταλιμπάν με το γυναικείο πρόσωπο φαίνεται και στις εικόνες από σαλόνι ομορφιάς στο οποίο έσπευσαν να καλύψουν στην ταμπέλα τα γυναικεία πρόσωπα που σημειωτέον είναι σκίτσα και όχι φωτογραφίες.

Ακόμα και γυναίκες δημοσιογράφοι από άλλες χώρες αντιμετωπίζουν την περιφρόνηση των Ταλιμπάν όσο κάνουν τη δουλειά τους.

«Μου είπαν να μείνω στο πλάι επειδή είμαι γυναίκα…», είπε η δημοσιογράφος του CNN Κλαρίσα Ουόρντ.

Η ίδια δημοσιογράφος είχε δεχθεί διαβεβαιώσεις για για ίση μεταχείριση.

-Πώς σκοπεύετε να προστατεύσετε τις γυναίκες επειδή πολλές γυναίκες φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να πάνε σχολείο, ή να δουλέψουν.

– Οι γυναίκες θα συνεχίσουν τη ζωή τους όπως είναι, θα πάνε σχολείο, θα συνεχίσουν τη μόρφωσή τους, με την ισλαμική χιτζάμπ.

Οι Ταλιμπάν έχουν σχέδιο αρκετοί από τους μαχητές τους να παντρευτούν με τη βία 12χρονα κοριτσάκια.

«Ήδη ακούμε και βλέπουμε αναφορές για μικρά κορίτσια και κορίτσια στην εφηβεία που τα παίρνουν από τις οικογένειές τους και τα δίνουν σε μαχητές Ταλιμπάν για να παντρευτούν με τη βία. Ήδη συμβαίνει, σχολεία κλείνουν», είπε η Βικτόρια Φοντάν.

Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους Ταλιμπάν, με την αυθαίρετη ερμηνεία του Κορανίου θεωρούν πως όλα τα εγκλήματα κατά των γυναικών είναι θεάρεστες πράξεις.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/08/2021