Ελλάδα

Κορυφώνεται η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου – Πλήθος κόσμου στην Παναγία της Τήνου

14.08.2021 | 13:06 Eνσωμάτωση

Ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση της εξόδου των εκδρομέων για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, ανησυχία προκαλούν στους λοιμωξιολόγους οι επιπτώσεις που θα έχουν οι μετακινήσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Την τιμητική του άλλη μια χρονιά έχει το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου.

Κορυφώνεται η έξοδος για τον 15αύγουστο – Εντατικοί οι έλεγχοι στο λιμάνι του Πειραιά

Στον Πειραιά, η κίνηση είναι αυξημένη από νωρίς το πρωί, με τους τελευταίους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου να κατακλύζουν το λιμάνι, με προορισμό τα νησιά.

Οι πολίτες εμφανίζονται ενημερωμένοι σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να φέρουν μαζί τους προκειμένου να ταξιδέψουν, αλλά και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν κατά την επιστροφή τους από τους προορισμούς τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ταξιδιώτες οφείλουν να επιδείξουν στις αρμόδιες Αρχές πριν την επιβίβασή τους: α) είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε β) αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο, αλλά και να έχουν συμπληρώσει τη δήλωση υγείας.

Παράλληλα, οι έλεγχοι στα λιμάνια της χώρας είναι εξονυχιστικοί σε όλους τους επιβάτες προκειμένου να τηρηθούν στο ακέραιο τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όσοι δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, δεν επιβιβάζονται.

Τα πλοία ταξιδεύουν με πληρότητα 80%, ενώ οι ταξιδιώτες εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στα νησιά.

Πλήθος κόσμου στην Παναγία της Τήνου

Το μεγαλύτερο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου γίνεται στην Τήνο, με τους πιστούς γονυπετείς να φτάνουν στο ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην εικόνα της Παναγίας.

Ο ιερός ναός Ευαγγελιστρίας χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις 30 Ιανουαρίου 1823, που θεωρείται από τους πιστούς θαυματουργή. Μάλιστα, η εύρεση της αγίας εικόνας θεωρήθηκε θεϊκός οιωνός για το δίκαιο και την επιτυχία της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό, ενώ η ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού αποτελεί το πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο του νεοσυσταθέντος ελληνικού κράτους.

Με βασιλικό διάταγμα του 1836 καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

Η κάμερα του Mega βρέθηκε στην Τήνο, καταγράφοντας την αυξημένη κίνηση στο νησί για το καθιερωμένο προσκύνημα στην Παναγία, με τα μέτρα, ωστόσο, να τηρούνται.

Οι προσκυνητές φορούν τις μάσκες τους, ενώ εντός του ναού τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/08/2021