Κόσμος

Έντεκα λεπτά εκτός… Γης: Το ταξίδι του Τζεφ Μπέζος στο διάστημα

21.07.2021 | 14:04 Eνσωμάτωση

Σαν το ταξίδι της ζωής του χαρακτήρισε ο Τζεφ Μπέζος την επιτυχημένη πτήση πάνω από τα όρια του διαστήματος εχθές στο Τέξας. Η πτήση μπορεί να διήρκησε λιγότερο από 11 λεπτά αλλά προσέφερε μία μοναδική εμπειρία, τόσο στον πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη, όσο και στους τρεις συνεπιβάτες του. Ο Μπέζος στην συνέντευξη Τύπου μετά την πτήση εμφανίστηκε ενθουσιασμένος και αισιόδοξος για το μέλλον, ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στο διαστημικό του εγχείρημα.

Ο Τζεφ Μπέζος έκανε το παιδικό του όνειρο, πραγματικότητα.

Το σκάφος New Sephard αφήσε την γη και έφτασε πάνω από την γραμμή Κάρμαν, στα 107 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η πτήση της Blue Origin ξεπέρασε τα όρια της ατμόσφαιρας και για λίγο ταξίδεψε στο διάστημα.

Μαζί με τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη τη μοναδική εμπειρία έζησαν ο αδελφός του Μαρκ, ο 18χρονος φοιτητής Όλιβερ Ντέμεν αλλά και η 82χρονη πιλότος Ουάλι Φάνκ. Ο ενθουσιασμός σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας γέμισε την κάψουλα του πληρώματος.

Ο πτήση κράτησε 10 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα και η προσγείωση στο Τέξας πήγε σύμφωνα με όσα είχαν προβλεφθεί. Στιγμές αφού η άτρακτος ακούμπησε στο έδαφος ο Τζεφ Μπέζος με καουμπόικο καπέλο βγήκε από το σκάφος και έπεσε στην αγκαλιά της συντρόφου και των συνεργατών του.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιφύλαξε και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ.

Ο γηραιότερος άνθρωπος που βρέθηκε ποτέ στο διάστημα, η 82χρονη Ουάλι Φανκ δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της.

Η χθεσινή πτήση ήταν γεμάτη συμβολισμούς. Ο προωθητικός πύραυλος που μετέφερε τον Μπέζος και τη συντροφιά του στο Διάστημα έλαβε το όνομά του από τον Άλαν Σέπαρντ, τον πρώτο Αμερικανό που βρέθηκε στο Διάστημα το 1961.

Η χθεσινή πτήση επίσης συνέπεσε με την 52η επέτειο της ημέρας που τα μέλη της αποστολής «Απόλλων 11» της NASA άφησαν τα αποτυπώματα των βημάτων τους στη σεληνιακή επιφάνεια.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/07/2021