Πολιτική

Διεθνείς αντιδράσεις για τις προκλήσεις Ερντογάν στα Βαρώσια – Διπλωματικός πυρετός σε Αθήνα & Λευκωσία

21.07.2021 | 14:27 Eνσωμάτωση

Στην σκληρή γραμμή των προκλήσεων επέστρεψε για μια ακόμη φορά ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ανήμερα της επετείου για την συμπλήρωση 47 ετών από την εισβολή στην Κύπρο σε μια προφανή προσπάθεια να υπενθυμίσει τον Αττίλα και καταπατώντας όλες τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα διεθνών οργανισμών συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ εξήγγειλε μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι καλώντας μάλιστα του Ελληνοκύπριους να αναγνωρίσουν ουσιαστικά το ψευδοκράτος με αντάλλαγμα την δυνατότητα εκμετάλλευσης των περιουσιών τους.

Ειδικότερα, στριμωγμένος στην γωνία ο Ταγιπ Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά κατά των εχθρών της Τουρκίας, βάζοντας στο στόχαστρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αιτία για το ξέσπασμα του Ερντογάν αποτέλεσε η διεθνής τηλεδιάσκεψη των ομογενειακών οργανώσεων της Αμερικής στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, γερουσιαστές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την ανακοίνωση για το άνοιγμα των Βαρωσίων καταδίκασε και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ ήταν λάβρος κατά της Τουρκίας. Μαζικά πυρά συγκέντρωσε ο Ταγιπ Ερντογάν και από την Ευρώπη.

Σήμερα συνεχίζεται ο κύκλος των διπλωματικών επαφών με στόχο την αντιμετώπιση των μονόπλευρων τουρκικών παράνομων ενεργειών, με τον Νίκο Δένδια να επισκέπτεται το Ισραήλ και την Κύπρο.

Εγρήγορση στην Λευκωσία

Ταυτόχρονα, συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, με φόντος τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Ακόμα, ο κ. Χριστοδουλίδης θα αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ. Ο κύπριος ΥΠΕΞ έχει ήδη επικοινωνήσει με τον γάλλο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του ΣΑ.

Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στις 5μ.μ θα ενημέρωσει τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/07/2021