Πολιτική

Σφοδρές αντιδράσεις στις προκλήσεις Ερντογάν ανήμερα της επετείου της εισβολής

20.07.2021 | 20:26 Eνσωμάτωση

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως επιτίθεται σήμερα κατά πάντων συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα Πρωθυπουργού στον οποίο αναφέρθηκε ονομαστικά. Ο Ταγίπ ΕΡντογάν μίλησε για εχθρούς της Τουρκίας που θα συνομιλήσουν όπως είπε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να εγκαταλείψει τις απειλές οι οποίες όπως είπε δεν θα γίνουν ανεκτές. Στις ανακοινώσεις Ερντογαν πάντως αντέδρασε σύσσωμη η πολιτειακή κια πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ήταν 20 Ιουλίου του 1974 όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κύπρο.

Οι Έλληνες στρατιώτες της Ελδυκ μαζί με τους άντρες της κυπριακής εθνοφρουράς πολέμησαν σκληρά απέναντι στους τούρκους εισβολείς ενώ οι Έλληνες καταδρομείς που έφτασαν με την αεροπορική επιχείρηση ΝΙΚΗ στην Μεγαλόνησο κατάφεραν ισχυρά χτυπήματα κατά του εχθρού.

Η επιχείρηση Αττίλας είχε ως αποτέλεσμα την προσφυγοποιήση χιλιάδων  ελληνοκυπρίων ενώ 6000 έχασαν την ζωή τους και οι περισσότεροι από 2000 παραμένουν αγνοούμενοι. Η Κύπρος διχοτομήθηκε  με την Τουρκία να καταλαμβάνει το 37 % του νησιού. 47 χρονιά μετά η μνήμη παραμένει ζωντανή…

«Ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τη διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Τις απόπειρες δημιουργίας νέων τετελεσμένων και επέκτασης της κατοχής στην περιοχή των Βαρωσίων. Τις απόπειρες επέκτασης της παράνομης στρατιωτικής και ναυτικής τους παρουσίας. »

Ελλάδα και Κύπρος τίμησαν σήμερα τους ήρωες του 1974 στο τύμβο της Μακεδονίτισσας.

«Η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου, στο δίκαιο αγώνα της με στόχο τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής, αλλά και των συνεπειών της, του ξεριζωμού δηλαδή χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους και τον σφετερισμό περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου.»

Προκλητικός και αμετανόητος ο Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα σε δηλώσεις του επιτίθεται στον Έλληνα πρωθυπουργό δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι αποτελεί εχθρό για την Τουρκία.

«Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα. Γι’ αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές.»

«Οι επιθετικές ανακοινώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο τορπιλίζουν την ειρήνη και την προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού που είναι πιο αναγκαία από ποτέ.»

Ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε τα βέλη του και προς την ευρωπαϊκή ένωση κατηγορώντας την για μεροληπτική συμπεριφορά.

«Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να κινητοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση και να πιέσουν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ για άμεσες και αποφασιστικές αντιδράσεις. H πολιτική κατευνασμού δεν φέρνει αποτελέσματα. »

«Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, όχι μόνο δεν επιθυμούν να αναχαιτίσουν, αλλά αντίθετα υποθάλπουν τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, με στόχο να τραβήξουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας.»

«Είναι ώρα να εκφράσουμε σειρά εγχώριων αλλά και διεθνών πρωτοβουλιών, σε ανώτατο επίπεδο, καθιστώντας απολύτως σαφείς κι απαραβίαστες τις εθνικές μας “κόκκινες γραμμές”.»

Και – βεβαίως – όσο ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει απτόητος την πολιτική του, ο επίσημος διάλογος μαζί του δεν έχει απολύτως κανένα νόημα!

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει την Τεταρτη στο Ισραήλ και στην συνέχεια στην Κύπρο  όπου θα συζητηθούν οι κοινές δράσεις Αθήνας –Λευκωσίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Στην Κύπρο την Τετάρτη ο Δένδιας – Θα προηγηθεί επίσκεψη στο Ισραήλ

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονταν ήδη σε ανοιχτή γραμμή καθώς πριν ακόμη φύγει ο Ερντογαν από τα κατεχόμενα ανακοινώθηκε ότι αύριο Τετάρτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σε Ισραήλ και Κύπρο μετά τις προκλήσεις και τις απειλές Ερντογάν.

Θα προηγηθηθεί η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Ισραήλ όπου θα συναντηθεί με το νέο υπουργό Εξωτερικών της χώρας και εν συνεχεία θα μεταβεί στην Κύπρο όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον δήμαρχο Αμμοχώστου Σ. Ιωάννου.

Κομισιόν προς Ερντογάν: Η ΕΕ ζητάει σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα εκ νέου η Κομισιόν με αφορμή την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

Η θέση της ΕΕ επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο του Ιουνίου

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ απάντησε:

«Η ΕΕ έχει γνώση των ανακοινώσεων που έγιναν στα Βαρώσια. Η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την εν εξελίξει επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν.

»Η ΕΕ υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και απευθύνει έκκληση για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251.

»Η θέση της ΕΕ για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ πρόσφατα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/07/2021