Ελλάδα

Χρηστικό: Απαντήσεις σε ερωτήματα εργαζομένων & επιχειρήσεων σχετικά με τα νέα μέτρα

14.07.2021 | 13:19 Eνσωμάτωση

Απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων δίνει το Mega.

Είδαμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τα νέα μέτρα, όμως υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που απασχολούν τους εργαζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις. Πάμε να απαντήσουμε σε 5 βασικά ερωτήματα. Αλλά πρώτα Αθανασία η Δόμνα Μηχαηλίδου το πρωί μίλησε και για απολύσεις για όσους δεν εμβολιαστούν υποχρεωτικά. Τι ισχύει;

Oι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για να μην τεθούν σε αναστολή θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους;

Όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές θα πρέπει να έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Αυγούστου.

Μπορεί ο εργοδότης να ζητά από τους εργαζόμενους του να τον ενημερώσουν εάν είναι εμβολιασμένοι;

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από τους εργαζόμενους τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους.

Ένας εργοδότης σε μια οποιαδήποτε επιχείρηση δεν θέλει οι ανεμβολίαστοι να προσέρχονται στο χώρο εργασίας. Τι επιλογές έχει;

Μπορεί να θέσει τον εργαζόμενο, όπου βέβαια η φύση της εργασίας το επιτρέπει, σε τηλεργασία.

Όποιος εργαζόμενος σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων τεθεί σε αναστολή (άδεια άνευ αποδοχών) θα μπορεί να εργαστεί αλλού;

Θα υπάρξει ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που θα ξεκαθαρίζει και αυτό το θέμα όπως και το μέγιστο όριο για την αναστολή και την άδεια άνευ αποδοχών.

Σε μια επιχείρηση εστίασης που θα χαρακτηρισθεί covid free θα πρέπει και οι εργαζόμενοι να είναι εμβολιασμένοι;

Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων.

Μιχαηλίδου: Λάθος μου η αναφορά σε απόλυση όσων δεν εμβολιαστούν – Δεν θα υπάρξει τέτοια ρύθμιση

Σε λανθασμένη δική της διατύπωση απέδωσε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου τη σύγχυση που προκλήθηκε περί απόλυσης των εργαζομένων που θα επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Τονίζει ότι δεν θα αλλάξει το ισχύον καθεστώς στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που συνδέει τον μη εμβολιασμό με αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Μιχαηλίδου:

«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος.

Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».

Νωρίτερα η κ. Μιχαηλίδου είχε πει ότι μετά τις 16 Αυγούστου, αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί, βγαίνει σε υποχρεωτική άδεια, «η οποία θα έχει ένα «ταβάνι», για παράδειγμα ενός μήνα.

Αν ακόμη και ένα μήνα μετά την υποχρεωτική άδεια, ο εργαζόμενος εξακολουθεί να μην επιθυμεί να εμβολιαστεί τότε θα υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/07/2021