Πολιτική

Η Βουλή αποφασίζει την παραπομπή του Νίκου Παππά σε ειδικό δικαστήριο

14.07.2021 | 20:13 Eνσωμάτωση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, για την διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών και στην απόπειρα δημιουργίας ΣΥΡΙΖΑ channel.

Λίγο πριν τις 20:00 στην αίθουσα της Ολομέλειας γίνεται η καταμέτρηση επί της μυστικής ψηφοφορίας που προηγήθηκε για την παραπομπή ή μη του Νίκου Παππά την διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.

Η κυβερνητική αριθμητική δίνει ένα αίσθημα καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν υπέρ. Το ανώτερο που μπορεί να φθάσει η παραπομπή Παππά είναι 180 ψήφους. Τα «όχι» ενδεχομένως να φτάσουν τα 85. Υπολογίζονται και 12 παρών καθώς το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών, αλλά τρεις βουλευτές του απουσιάζουν. Ενώ το Μέρα25 και η Ελληνική Λύση δεν παρίστανται όποτε τα παρών ίσως φτάσουν τα 23.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια τα κόμματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τον Νίκο Παππά να δηλώνει δικαιωμένος και τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλει την κυβέρνηση.

Μετά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο Νίκος Παππάς είναι ο δεύτερος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που η Βουλή παραπέμπει στο ειδικό δικαστήριο με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Για προσωπική δικαίωση έκανε λόγο από το βήμα της ολομέλειας ο Νίκος Παππάς για το γεγονός ότι η πλειοψηφία της προανακριτικής δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει την κατηγορία της δωροληψίας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο πλευρό του Νίκου Παππά και στην ομιλία του υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία της κυβέρνησή του να διενεργήσει το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών παρά το γεγονός ότι για τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ προέκυψαν στοιχεία για τη χειραγώγησή του από τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας ομολογία ήττας την απουσία του από τη Βουλή και κατξηγορώντας τον ότι αντί να ενώνει την κοινωνία επιλέγει να διχάζει για να κρύψει τις ευθύνες του στη διαχείριση της πανδημίας.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την υπόθεση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης της 19χρονης στην Ηλιούπολη μιλώντας για συγκάλυψη και κουκούλωμα της υπόθεσης καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει αν ο συλληφθέντας αστυνομικός που αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα είναι μέλος της ΝΔ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/07/2021