Ελλάδα

Νέους κανόνες στην εστίαση φέρνουν τα «κορωνο – πάρτι» και η αύξηση κρουσμάτων

10.07.2021 | 20:38

Δεδομένης τώρα αυτής της κατάστασης, της απειθαρχίας αρκετών που έχει οδηγήσει σε έξαρση των κρουσμάτων, το Μέγαρο Μαξίμου επανεξετάζει τους κανόνες για την εστίαση. Στις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί, οι επιχειρηματίες της Εστίασης, θα έπρεπε να επιλέξουν αν θα έχουν χώρους μόνο για εμβολιασμένους ή μικτούς. Η νέα έξαρση όμως τα έχει αλλάξει όλα. Ήδη το προαναγγέλλει στο MEGA ο Στέλιος Πέτσας.

Τα πάρτι της παραλιακής και η έκρηξη των κρουσμάτων από τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης φέρνουν νέους κανόνες προσαρμογής.

Οι επιχειρηματίες νυχτερινής διασκέδασης από τον Άλιμο μέχρι τη Γλυφάδα αισθάνονται στοχοποιημένοι σε σχέση με άλλες τουριστικές περιοχές και ήδη κάποιοι έχουν αναστείλει τη λειτουργία των κέντρων μέχρι η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

«Πρέπει να σταματήσει αυτό το αστείο ότι είναι δυνατόν μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει με καθήμενους. Είναι σχεδόν αδύνατον γιατί δεν θα έρθουν οι πελάτες.», λέει ο κ. Κόρμπας.

Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μίλησε για προσαρμογή των μέτρων. Όπως είπε στο ΜΕΓΚΑ ΣΚ είναι άλλο πράγμα ένα εστιατόριο και άλλο ένα μπαρ σε νησί που δεν έχει καθόλου τραπέζια.

«Από τις 15 Ιουλίου έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν θα προσαρμοστούν αλλά θα ξέρουμε έγκαιρα. Αν πει κανείς ότι δεν θα υπάρχει καθόλου δυνατότητα για όρθιους πελάτες σε ορισμένα νησιά μας είναι σα να τα καταδικάζει στο μαρασμό.»

Σε κάθε περίπτωση οι νέοι κανόνες για την εστίαση και τη διασκέδαση θα τεθούν σε εφαρμογή από την Πέμπτη 15 Ιουλίου με την ηλεκτρονική εφαρμογή να τίθεται σε λειτουργία από τις επιχειρήσεις για το νέο τρόπο εισόδου στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

Οι έξυπνες συσκευές θα σκανάρουν το έγγραφο του πελάτη με την πράσινη ένδειξη να πιστοποιεί την γνησιότητα της βεβαίως ενός πλήρως εμβολιασμένου ή ενός πελάτη που έχει νοσήσει. Η κίτρινη θα ανάβει με τη βεβαίωση ενός αρνητικού μοριακού ή ραπιντ τεστ και την κόκκινη να ανάβει αν ο πελάτης φέρει ψευδή βεβαίωση.

Ή λουκέτο ή περικοπές είναι το δίλλημα που μπαίνει τώρα στους επιχειρηματίες της εστίασης αν υιοθετηθούν μέτρα που θα περιορίζουν αντικειμενικά το εύρος της πελατείας ανάλογα με τον εμβολιασμό.

Η έξοδος για μια τετραμελή οικογένεια σε εστιατόριο που δεν έχει εμβολιαστεί κανένα μέλος φτάνει στα 80€ για τα ραπιντ τεστ εάν όλα τα μέλη είναι ενήλικοι.

«Αυτό είναι σαν να μας έχεις κλείσει ουσιαστικά γιατί θα μειώσει πάρα πολύ το τζίρο μας, οπότε θα πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, οποιεσδήποτε είναι αυτές.»

Το τέταρτο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους και όχι την οικονομία διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να ασκεί σκληρή κριτική για τη διχαστική πολιτική της κυβέρνηση που αφήνει έκθετες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Όλα τα μέτρα –ακόμη κι αυτά τα επιλεκτικά και ανεπαρκή που έλαβε- στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, θα παύσουν ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όχι απλώς αποφασίζουν ότι δεν χρειάζονται πλέον καμία περαιτέρω στήριξη, αλλά ότι θα είναι και σε θέση να πληρώνουν πολλαπλάσια.»

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10/07/2021

Ελλάδα