Κόσμος

ΗΠΑ: Καύσωνας και πυρκαγιές στις δυτικές πολιτείες

10.07.2021 | 21:46 Eνσωμάτωση

Νέο σφοδρό κύμα καύσωνα πλήττει τις δυτικές πολιτείες της Αμερικής ενώ πολύ υψηλές θερμοκρασίες κυριαρχούν και στην Βόρεια Ευρώπη. Ακούγεται απίστευτο αλλά στο χωριό του Αϊ Βασίλη στη Λαπωνία το θερμόμετρο ανέβηκε στους 27 βαθμούς Κελσίου! Την ίδια ώρα στη Βραζιλία συνεχίζεται η ανυπολόγιστη καταστροφή του παρθένου δάσους του Αμαζονίου.

Ένας στρόβιλος φωτιάς σαρώνει τα πάντα στον Εθνικό δρυμό του Κλάμαθ στην Βόρεια Καλιφόρνια.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει περισσότερες από 4.500 πυρκαγιές στα δάση των δυτικών ηνωμένων πολιτειών από την αρχή του χρόνου…

Ο καύσωνας γίνεται εφιάλτης για την Βόρεια Αμερική.

Την περασμένη εβδομάδα έχασαν την ζωή τους από τις ακραίες θερμοκρασίες τουλάχιστον 200 άνθρωποι στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και 500 στον Καναδά. Το μικρότερο σε ηλικία θύμα ήταν 37 και το μεγαλύτερο 97 ετών.

Από σήμερα περισσότερα από 30 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να βιώσουν ένα νέο κύμα αφόρητης ζέστης που θα πλήξει και πάλι τα δυτικά της χώρας, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Νεβάδα.

Σφοδρό κύμα καύσωνα πλήττει και την Βόρεια Ευρώπη. Οι Φινλανδοί καταφεύγουν στις παραλίες για να δροσιστούν.

Στο Ροβανιέμι, το ξακουστό χωριό του Άη Βασίλη, κοντά στο Αρκτικό Κύκλο, ο υδράργυρος “σκαρφάλωσε” στους 27 βαθμούς κελσίου, ταλαιπωρώντας και τους ταράνδους που χάνουν το τρίχωμά τους…

Η ανθρώπινη επίδραση στο περιβάλλον εξακολουθεί να είναι καταστροφική. Στην Βραζιλία για τέταρτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκαν τα ποσοστά αποψίλωσης του παρθένου δάσους στον Αμαζόνιο.

«Δυστυχώς ο Ιούνιος έφερε περισσότερα άσχημα νέα για το δάσος του Αμαζονίου. Μετά από έναν αιώνα πυρκαγιών, έχουμε ένα ρεκόρ αποψίλωσης. Υπάρχουν περισσότερα από 1.062 τετραγωνικά χιλιόμετρα καταστροφής σε όλο το δάσος.»

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και διεθνείς οργανισμοί υπογραμμίζουν πως οι χειρισμοί και τα νομοθετήματα της Κυβέρνησης του Προέδρου Μπολσονάρο που αφειδώς εγκρίνει άδειες εκμετάλλευσης του δάσους στον Αμαζόνιο θα επιφέρουν σε ελάχιστο χρόνο ανήκεστο βλάβη στο οικοσύστημα του παγκόσμιου πνεύμονα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/07/2021