Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον επιβάτης σε διαστημική πτήση

10.07.2021 | 21:50 Eνσωμάτωση

Λίγες ώρες απομένουν για να κάνει πράξη το όνειρό του ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον και να ταξιδέψει στο διάστημα με πύραυλο της εταιρείας του. Θα είναι το τέταρτο δοκιμαστικό ταξίδι του σκάφους με το οποίο ο επιχειρηματίας σκοπεύει να στέλνει τουρίστες στο διάστημα.

Έχουν περάσει 17 χρόνια από αυτή τη διαφήμιση με την οποία ο Ρίτσαρντ Μπράνσον προσπαθούσε να προσελκύσει επενδυτές και πελάτες στο σχέδιό του για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στο διάστημα. Ο πολυπράγμων ιδρυτής του ομίλου Virgin έλεγε από τότε ότι θέλει να ταξιδέψει και εκείνος στο διάστημα.

«Ονειρευόμουν από παιδί να ταξιδέψω κάποτε στο διάστημα.»

Τώρα ο Μπράνσον απέχει λίγες ώρες από το να κάνει πραγματικότητά το όνειρό του, ως ένας από τους 6 επιβάτες του πυραύλου Unity που θα εκτοξευτεί από αεροπλάνο για να μπει σε γήινη τροχιά πάνω από την ατμόσφαιρα.

«Η γυναίκα μου είπε: ”Αφού είσαι τόσο τρελός για να κάνεις αυτά τα υπέροχα πράγματα, να το κάνεις, αλλά δεν θα έρθω στην κηδεία σου”»

Η εκτόξευση θα γίνει πάνω από την έρημο Μοχάβε στην Καλιφόρνια και το ταξίδι δεν θα ξεπεράσει τη μιάμισι ώρα. Είναι η τέταρτη δοκιμαστική πτήση ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να στέλνει τουρίστες στο διάστημα από τον επόμενο χρόνο. Λέγεται ότι πάνω από 600 άνθρωποι έχουν ήδη κρατήσει θέσεις με το εισιτήριο να κοστίζει 250.000 δολάρια.

Ο Μπράνσον φαίνεται να κερδίζει στο νήμα τον επίσης πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία και ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος ο οποίος σε 9 ημέρες επίσης θα πετάξει προς το διάστημα, αλλά όχι σε πλήρη τροχιά με το δικό του όχημα, μαζί με τον αδελφό του. Τρίτος δισεκατομμυριούχος ανταγωνιστής στην εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος είναι ο Έλον Μασκ, ο οποίος σχεδιάζει αποστολές ανθρώπων και φορτίων στη Σελήνη αλλά και στον Άρη με επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους. Το πρόγραμμα SpaceX, παρά τις επιμέρους αποτυχίες προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, μια εβδομάδα πριν από τα 71α γενέθλιά του, δηλώνει έτοιμος για όλα: «Οι γενναίοι άνδρες δεν ζουν για πάντα, αλλά οι προσεκτικοί δεν ζουν καθόλου.»

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/07/2021