Πολιτική

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς επιθυμεί η κυβέρνηση – Πώς θα λειτουργεί το covid pass

09.07.2021 | 13:10

Ο πρώτος και κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και όχι να επιβάλλει οριζόντια μέτρα.

Το γενικό lockdown το απέκλεισε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες. Ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist είπε αφού η χώρα δεν μπορεί να ξαναμπεί σε καραντίνα, ο στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% των Ελλήνων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με πειθώ αλλά και με μέτρα, έτσι κι αλλιώς.

Όλα τα κυβερνητικά στελέχη κινουνται σε αυτό το πλαίσιο. Τονίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην πανδημία, ότι πρέπει να επιταχυνθεί ειδικά στους μεγαλύτερους και πως καθολικό lockdown δεν θα έχουμε ξανά καθώς ήδη πάνω από το 50% έχει εμβολιαστεί πλήρως, δεν κινδυνεύει και δεν υπάρχουν λόγος να τεθούν περιορισμοί για τους εμβολιασμένους.

Επιπλέον την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και το σχέδιο της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμένους με πρώτες κατηγορίες όσους εργάζονται σε γηροκομεία και το σύνολο του προσωπικού στα νοσοκομεία.

Πώς θα λειτουργεί το covid pass

Στις 15 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι στα καταστήματα εστίασης γνωστοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο MEGA.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να διαβάζει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό.

Έτσι, θα περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε εμβολιασμού, είτε νόσησης είτε αρνητικού τεστ (μοριακού ή rapid)Η συγκεκριμένη εφαρμογεί θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού.

Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα. Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 09/07/2021

Πολιτική