Ελλάδα

Κορωνοϊός: Νέοι κανόνες για τα ταξίδια με πλοίο & αεροπλάνο – Τι ισχύει για εμβολιασμένους & ανεμβολίαστους

03.07.2021 | 19:56

Δύσκολη θα γίνει η ζωή για τους ανεμβολίαστους πολίτες μετά τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν για ταξίδια και διακοπές.

Χαμόγελα και πιστοποιητικά εμβολιασμού στον δρόμο της καλοκαιρινής ελευθερίας. Ουρές από το πρωί σχηματίζονται έξω από τα πλοία για τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά. Πρώτη έξοδος του Ιουλίου, τελευταία όμως χωρίς τα αυστηρότερα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Τι αλλάζει στις 5 Ιουλίου σε λιμάνια & αεροδρόμια

Στις 5 Ιουλίου από τα λιμάνια και από τα αεροδρόμια της χώρας θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βεβαιώσεις αρνητικών τεστ κορωνοϊού μόνο όσοι ενήλικες διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον 14 μέρες πριν από την αναχώρησή τους.

Διαβατήριο στην ελευθέρια με τα ίδια μέσα είναι και το πιστοποιητικό νόσησης με ισχύ εξαμήνου από τον πρώτο θετικό έλεγχο. Χωρίς αυτά τα έγγραφα θα μπορούν να επιβιβάζονται σε πλοία και σε αεροπλάνα για τα νησιά μόνο όσοι διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού μοριακού τεστ από εργαστήριο 3 μέρες πριν το ταξίδι ή αρνητικού rapid τεστ 2 εικοσιτετράωρα πριν.

Ανήλικοι κάτω των 12 ετών μετακινούνται ελεύθερα.

Τι θα ισχύει για τα παιδιά

Με βεβαιώσεις αρνητικών self-tests θα συνεχίσουν να μετακινούνται παιδιά ηλικίας 12 – 18 ετών στα αεροπλάνα, ενώ έως 17 ετών στα πλοία όσοι μετακινούνται σε νησιά της ίδιας περιφερειακής ενότητας και όσοι μετακινούνται σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες λόγω της εργασίας τους.

Με τη μέθοδο των self-tests θα εξακολουθήσουν να γίνονται οι μετακινήσεις επιβατών στα πλοία για Σαλαμίνα, Εύβοια, Ελαφόνησο, Αμμουλιανή, τις πορθμειακές γραμμές Ρίο Αντίρριο και Πόρου – Γαλατά.

«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους

Τα μέτρα που θα ισχύσουν στις μετακινήσεις προς τα νησιά δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί για να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού, να ισχύσουν και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Μετά τις διακοπές, η σύσταση μέχρι στιγμής είναι να κάνουμε self-tests πριν μπούμε στο πλοίο της επιστροφής.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 03/07/2021

Ελλάδα