Υγεία

Κορωνοϊός: Ανησυχία από τη μετάλλαξη Δέλτα – Στο τραπέζι ο εμβολιασμός των εφήβων 15-17 ετών

30.06.2021 | 13:04 Eνσωμάτωση

Μεγάλη είναι η ανησυχία για την άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Στο τραπέζι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει μπει ήδη το ζήτημα του εμβολιασμού των εφήβων εξαιτίας αυτής της μετάλλαξης. Οι εισηγήσεις θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, αλλά διαφαίνεται ότι θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και οι υγιείς έφηβοι άνω των 15 ετών. Έως και χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα μας αποτελούν το 37,3 % του πληθυσμού.

Στον εμβολιασμό των εφήβων 15 έως 17 ετών, καθώς και των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα 12 ετών και άνω, προσανατολίζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Στόχος είναι η αύξηση του τείχους ανοσίας και η αναχαίτιση ενός τέταρτου κύματος πανδημίας από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Στη Θεσσαλονίκη μία 5μελής οικογένεια μολύνθηκε από το μεταλλαγμένο ιό.

Στην Κρήτη, τα κρούσματα που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος σχεδόν τριπλασιάστηκαν μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Εφόσον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανάψει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων, η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει άμεσα.

Ο εμβολιασμός των ανηλίκων θα γίνεται με σκευάσματα τύπου mRNA και θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα.

Η ενημέρωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, και είναι πολύ πιθανό από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να εμβολιαστούν οι έφηβοι 16-18 ετών, όπως επίσης τα παιδιά άνω των 12 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/06/2021