Υγεία

Ανησυχία για την εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης – Τοπικά lockdowns αν χρειαστεί

25.06.2021 | 20:21 Eνσωμάτωση

Η ινδική μετάλλαξη εξαπλώνεται ραγδαία και απειλεί την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς τα κρούσματα στη χώρα μας μέσα σε λίγες ημέρες υπερδιπλασιάστηκαν.

Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: όπου η κατάσταση ξεφύγει, τα μέτρα απομόνωσης θα επιστρέψουν. «Τοπικά lockdown, περιορισμός ωραρίων, χρήση μάσκας, κλείσιμο εστίασης ή άλλων επιχειρήσεων που σχετίζονται με συνωστισμό» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

Η νέα παραλλαγή είναι έως και 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη, έχει διπλάσιο κίνδυνο νόσησης και νοσηλείας, ενώ προσβάλει κυρίως τους νέους και τους ανεμβολίαστους.

«Έχω μεγαλύτερη δυσκολία με τους συμπολίτες μας που θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο, αλλά περιμένουν να το κάνουν οι άλλοι για να μην το κάνουν εκείνοι. Είναι μια συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το κοινωνικό σύνολο, αλλά κυρίως τους ίδιους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από τη μία ο κ. Μητσοτάκης προειδοποιεί για τη μετάλλαξη και από την άλλη καλεί να πετάξουμε τις μάσκες σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.  «Τα αντιφατικά μηνύματα του κ. Μητσοτάκη είναι καταστροφικά και για την δημόσια Υγεία και για την πορεία του τουρισμού» τονίζει η Κουμουνδούρου.

Κίνδυνο να νοσήσουν και να νοσηλευτούν αντιμετωπίζουν και οι ατελώς εμβολιασμένοι.

Στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί 29 κρούσματα της ινδικής παραλλαγής, τα 18 από αυτά το τελευταίο δεκαπενθήμερο.  Πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Ηράκλειο και στην Αττική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, η ινδική μετάλλαξη ανεβάζει τον πήχη για το τείχος ανοσίας που θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι. «Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε περισσότερους από το 82% των ενηλίκων, είτε με φυσική επειδή κόλλησαν είτε με επίκτητη ανοσία λόγω των εμβολιασμών» υπογράμμισε ο καθηγητής του LSE.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος, ειναι πολύ πιθανό το φθινόπωρο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/06/2021