Κόσμος

Γαλλία: Χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους από τις 20/06 – Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας

17.06.2021 | 13:31 Eνσωμάτωση

Στο μέτωπό της πανδημίας, η Γαλλία προχώρα στην άρση των περιοριστικών μέτρων νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Ο πρόεδρος Μακρόν και ο πρωθυπουργός Καστέξ που είχαν θέσει πριν από τρεις μήνες ως όριο άρσης των αυστηρών περιορισμών τα 5000 κρούσματα, ανακοίνωσαν πως η πορεία της πανδημίας στην χώρα εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά. Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σταματούν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Γαλλία περνά γρηγορότερα από όσο αναμενόταν στην επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Πριν από δύο μήνες η χώρα μετρούσε 40.000 κρούσματα την ημέρα και η κυβέρνηση Μακρόν είχε ξεκαθαρίσει πως τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα έμεναν σε ισχύ μέχρι η πανδημία να μην απειλεί τη γαλλική κοινωνία.

Με τα κρούσματα εχθές να είναι 3.000 ο πρωθυπουργός Καστέξ ανακοίνωσε για πρώτη φορά την χαλάρωση των μέτρων.

Αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ενώ οι Γάλλοι πολίτες απαλλάσσονται επίσης από τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που οι αρχές είχαν επιβάλλει από τα τέλη του 2020. Ο πρόεδρος της χώρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

Ο γαλλικός Τύπος υποδέχθηκε τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης ως ένα γενναίο βήμα επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Το εξώφυλλο της Liberation ενδεικτικό με το μήνυμα «ανασαίνουμε» να αποπνέει ανακούφιση.

Η Γαλλία η οποία υπολειπόταν σημαντικά και στους εμβολιασμούς φαίνεται πως καταγράφει και σε αυτό το πεδίο σημαντική πρόοδο. Μέχρι τις 13 Ιουνίου το 50% του πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/06/2021