Κόσμος

Αυλαία για τη Σύνοδο των G7 με μπάρμπεκιου

13.06.2021 | 21:30 Eνσωμάτωση

Οι Βρετανοί οικοδεσπότες θέλησαν να δώσουν την εικόνα μιας φιλικής συντροφιάς που χαλαρώνει στην παραλία.

Δίπλα σε ψησταριές, οι ηγέτες των 7 ισχυρών χωρών και οι σύζυγοί τους έκαναν πηγαδάκια, δοκίμασαν μεζέδες ήπιαν μερικά ποτηράκια.

Ανάμεσα τους η σύζυγος του Μπόρις Τζόνσον με το παιδί τους, που κέρδισε έστω για λίγο την προσοχή. Όμως η αυλαία της συνόδου έπεσε με μια νέα κόντρα για το Brexit.

Η κυβέρνηση Τζόνσον που δεν θέλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα για τη βόρεια Ιρλανδία έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον.

Στο κοινό ανακοινωθέν οι 7 υπόσχονται ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό στις φτωχές χώρες, και ζητούν να ερευνηθούν εκ νέου, με πλήρη διαφάνεια, οι ευθύνες της Κίνας για τον κορωνοϊό.

Η σύνοδος υποστήριξε την αμερικανική πρόταση για ενιαίο, παγκόσμιο εταιρικό φόρο τουλάχιστον 15% καθώς και μια «πράσινη επανάσταση» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ακτιβιστές για το περιβάλλον κατήγγειλαν τους ηγέτες ότι λένε μόνο μεγάλα λόγια.

Ο Μπάιντεν και η σύζυγός του παρακολούθησαν το πρωί τη λειτουργία σε καθολική εκκλησία. Επόμενος σταθμός τους, μετά το κάστρο του Γουίνδσορ για τσάι με τη βασίλισσα Ελισάβετ, είναι οι Βρυξέλλες

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/06/2021