Κόσμος

Ερντογάν – Μπάιντεν: Την Δευτέρα στις Βρυξέλλες η πρώτη συνάντηση

13.06.2021 | 21:18

Μετά από έξι μήνες πολικών θερμοκρασιών που σηματοδότησε η έλευση Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με το νέο Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος τελείωσε άδοξα για την Τουρκία την προνομιακή επικοινωνία με το οβάλ γραφείο της περιόδου Τραμπ.

Αναχωρώντας σήμερα από το Κεμάλ Ατατούρκ για τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να μην ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών.

«Στις μεταξύ μας συζητήσεις πιστεύω πως θα ήταν γόνιμο να συζητήσουμε όσα μπορούμε και όσα δεν μπορούμε να κάνουμε μαζί» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Με ανοιχτά τα ζητήματα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, της εξόδου της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 αλλά και των ενδεχόμενων νέων κυρώσεων για το σκάνδαλο δισεκατομμυρίων σε χρυσό της τουρκικής τράπεζας Χαλκ Μπανκ ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασισμένος για σκληρό παζάρι. Ζήτησε επίσης να μην βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα.

«Πρέπει να βάλουμε απευθείας τις σχέσεις Τουρκίας – Ηνωμένων Πολιτειών στο τραπέζι. Υπήρξαν πολλές φήμες, εσωτερικές και εξωτερικές και πρέπει να μιλήσουμε για το πως θα αφήσουμε τα προβλήματα πίσω μας και για όσα μπορούμε να κάνουμε τώρα και στο μέλλον» συνέχισε ο τούρκος πρόεδρος.

Οι λεονταρισμοί από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου δεν έλειψαν με τους αναλυτές πάντως και εντός Τουρκίας να κάνουν λόγο για μία συνάντηση υψηλού ρίσκου για την Άγκυρα.

Ο Τζο Μπάιντεν θεωρείται επίσης βέβαιο πως θα ξαναθέσει το θέμα της δημοκρατίας και τον περιορισμό των ελευθεριών στην Τουρκία.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13/06/2021

Κόσμος