Οικονομία

Εργασιακά: Στα «χαρακώματα» για το νομοσχέδιο – Τι αλλάζει

05.06.2021 | 13:29 Eνσωμάτωση

Αλλαγές σε 27 βασικά σημεία του αρχικού αρχικού νομοσχεδίου, το οποίο είχε αναρτηθεί στην πλατφόρμα της δημόσιας διαβούλευσης από τις 13 Μαΐου προβλέπει η τελική μορφή του νομοσχεδίου το οποίο έφερε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, εν μέσω έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Την καρδιά του εργασιακού νομοσχεδίου αποτελεί η ρύθμιση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας αλλά και οι υπερωρίες.

Βάσει της ρύθμισης για την ευέλικτη εργασία ο εργαζόμενος συνεχίζει να εργάζεται 40 ωρες αλλά αλλάζει ο τρόπος κατανομής του χρόνου εργασίας.

Οι νόμιμες υπερωρίες αυξάνονται σε 150 ώρες ετησίως αυτό σημαίνει πως εάν ο εργαζόμενος εργαστεί όλες τις ημέρες τις εβδομάδας 10 ώρες θα έχει συγκεντρώσει 10 ώρες υπερωριών αυτό σημαίνει πως για τις 10 αυτές ώρες θα πρέπει να πληρωθεί βάσει νομοθεσίας τις επιπλέον ώρες

O επιχειρηματικός κόσμος ζητά την κάλυψη των εξόδων από το κράτος για την ψηφιακή κάρτα.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Ακόμα, μπαίνει φρένο στην επαναπροκήρυξη μια απεργίας από ανώτερο συλλογικό όργανο όταv αυτή κριθεί παράνομη, ενώ αποσύρεται η διάταξη που προεβλεπε την δυνατότητα του εργοδότη να μπορεί να καταβάλλει σε περιπτωση απόλυσης της αποζημιωση μετά από 4 μήνες αλλά και ψαλιδισμένη κατά 10%.

H ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει για τις 10 Ιουνίου πανελλαδική απεργία στην οποία θα συμμετέχει και η ΕΣΗΕΑ η οποία διαφωνεί με το εργασιακό νομοσχέδιο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 05/06/2021