Πολιτική

Δένδιας: Τι είπε για τη συνάντηση με Τσαβούσογλου – Οι φρεγάτες και η επικοινωνία Σάλιβαν & Ντόκου

05.06.2021 | 13:42 Eνσωμάτωση

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην εφημερίδα Παραπολιτικά. Την ίδια ώρα, και σε διπλωματικό επίπεδο, ενδιαφέρον είχε η συνομιλία των Συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας Ελλάδας και ΗΠΑ. Επίσης, στο Μαξίμου παρουσιάστηκε σήμερα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η αξιολόγηση των 7 προτάσεων που υπάρχουν για τις νέες φρεγάτες που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό.

Η συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΕΞ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει μόλις χτες ότι το Γιαβούζ θα ξαναβγεί στην ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις.

Στη συνέντευξη ο Νίκος Δένδιας παραθέτει όλα όσα ειπώθηκαν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ενώ επαναλαμβάνει τις ελληνικές πάγιες θέσεις.

«Εκτιμώ ότι στην Τουρκία αντιλαμβάνονται σήμερα ότι η Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση και με ενεργή εξωτερική πολιτική, έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όπως αποδεικνύεται από τις συνεργασίες μας και τις συμμαχίες μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Επικοινωνία Ντόκου – Σάλιβαν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν με τον Έλληνα ομόλογο του Θάνο Ντόκο. Η αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Ο κ. Σάλιβαν χαιρέτισε την ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των δεσμών.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Αμερικανό σύμβουλο να χαιρετίζει την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας.

Για το Κυπριακό, ο κ. Σάλιβαν υποσχέθηκε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο Μαξίμου παρουσιάστηκε σήμερα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η αξιολόγηση των 7 προτάσεων που υπάρχουν για τις νέες φρεγάτες που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 05/06/2021