Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας EUObserver για τις δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος αν και πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταπατά -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας- της επιβληθείσες κυρώσεις, οι οποίες απαγορεύουν σε Ευρωπαίους πολίτες να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κριμαία, που για τις Βρυξέλλες κατέχεται παράνομα από τη Ρωσία.
Ο δημοσιογράφος Andrew Rettman που πραγματοποίησε την έρευνα για την ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Ιβάν Σαββίδης, που έχει και την ελληνική ιθαγένεια και άρα είναι πολίτης της ΕΕ, επί της ουσίας παραβιάζει τις κυρώσεις, γιατί η οικογένειά του εμπλέκεται σε επιχειρήσεις που αφορούν το εμπόριο τροφίμων στην Κριμαία, ενώ ο Σαββίδης είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες και στην περιοχή του Ντονμπάς, μια περιοχή όπου κυριαρχούν οι αυτονομιστές που ελέγχονται από τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το EUObserver, ο Σαββίδης συνδέεται με την όμιλο εταιρειών Assorti που έχει στην ιδιοκτησία του πάνω από 25 σούπερ μάρκετ στην Κριμαία και αντιμετωπίζεται ως τμήμα της υποδομής της Ρωσικής κατοχής. Η σύζυγος του Σαββίδη, Κυριακή, έχει την κατοχή τα το 50% μιας εταιρείας με έδρα τη Ρωσία, της Troya, της οποίας ο Ρώσος διευθυντής έχει μερίδιο σε πέντε εταιρείες του ομίλου Assorti. O γιος του Γιώργος, είναι συνιδιοκτήτης της εταιρείας RKO, της οποίας ο Ρώσος συνιδιοκτήτης έχει μερίδιο σε έξι εταιρείες του ομίλου Assorti.
O EUΟbserver αναφέρει ότι ζήτησε τη γνώμη της νομικής εταιρείας και της εταιρείας δημοσίων σχέσεων που εκπροσωπούν τον Σαββίδη, όπως και του ΠΑΟΚ αλλά και της Agora της ρωσικής εταιρείας συμμετοχών του. Όμως, δεν απάντησαν στα e-mail που έστειλαν οι συντάκτες του ρεπορτάζ.
Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι θα ήταν μια καινοτομία εάν η ΕΕ έβαζε στη «μαύρη λίστα» έναν δικό της πολίτη. Σε αυτή την περίπτωση, όπως δήλωσε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε με τον EUΟbserver η Ελλάδα και όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Ιβάν Σαββίδ, ενώ θα μπορούσε να μείνει στην Ελλάδα, αλλά δεν θα μπορούσε να πάει σε άλλη χώρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ποτέ δεν έχει συζητήσει τη δραστηριότητα του Σαββίδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Έχει σημασία η παρατήρηση του ρεπορτάζ του EUΟbserver ότι τόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και η πρεσβεία στην ΕΕ αρνήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις για τους δεσμούς του Σαββίδη με την Κριμαία, ενώ αρνήθηκαν και την πρόσφορά του EUΟbserver να δουν τα ντοκουμέντα που αποδείκνυαν τη σχέση του Σαββίδη με τα σούπερ μάρκετ στην Κριμαία.
Εκτός από τις ελληνικές Αρχές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποφύγει να πάρουν πρωτοβουλίες για τις δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη που έρχονται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις αν και κανονικά το θέμα θα έπρεπε να είχε φτάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.