Κόσμος

Αεροπειρατεία: Ποιος είναι ο 26χρονος ακτιβιστής δημοσιογράφος που εξόργισε τον Λουκασένκο

24.05.2021 | 20:31

Από τον περασμένο Αύγουστο ο Αλεξάντερ Λουκασένκο αγωνίζεται για την πολιτική επιβίωσή του, καταστέλοντας την αντιπολίτευση που υποστηρίζει ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές.

Ο 26χρονος Ρόμαν Προτασέβιτς, είναι ένας από τους πιο γνωστούς αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφους και είχε διαφύγει στο εξωτερικό, μέχρι που έπεσε χθες στα δίχτυα των μυστικών υπηρεσιών.

«Αμέσως καταλάβαμε ότι επρόκειτο για προσχεδιασμένη επιχείρηση σε συντονισμό με τις αντίστοιχες υπηρεσίες για να πιάσουν τον Ρομάν. Θέλω μόνο να πω ότι ο γιος μου είναι ήρωας» σημείωσε η Νατάλια Προτάσεβιτς, μητέρα του δημοσιογράφου.

Ο Προτασέβις έχει δουλέψει για το χρηματοδοτούμενο από τους Αμερικανούς Radio Liberty, ενώ μαζί με άλλους νεαρούς ίδρυσε το Nexta, ενημερωτικό κανάλι στο κοινωνικό δίκτυο Telegram, και μετέδιδε ζωντανά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Ο Λουκασένκο προσωπικά προκάλεσε διεθνές σκάνδαλο, χρησιμοποίησε στρατιωτικό αεροσκάφος εναντίον πολιτών της Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκών χωρών» υπογράμμισε η αρχηγός της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια.

Ο ακτιβιστής αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες που επισύρουν φυλάκιση μέχρι 15 ετών. Η Μόσχα κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία αναφέροντας παρόμοιες ενέργειες από Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Η εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε πως «το σοκαριστικό είναι ότι η Δύση χαρακτηρίζει ως “σοκαριστικό” το περιστατικό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας».

Η Ρωσία θέλει να κρατήσει τη Λευκορωσία πάση θυσία στη ζώνη επιρροής της και να αποφύγει επανάληψη του σεναρίου της Ουκρανίας.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24/05/2021

Κόσμος