Ελλάδα

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για την ΕΜΑΚ – Υγειονομικοί & εργαζόμενοι στα γηροκομεία παίρνουν σειρά

19.05.2021 | 19:51

Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τους υγειονομικούς αλλά και για όσους εργάζονται σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας.

Τα 400 στελέχη της ΕΜΑΚ που με διαταγή του αρχηγού της πυροσβεστικής υποχρεώνονται σε εμβολιασμό, ανοίγουν και τον δρόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου που σχεδιάζει η κυβέρνηση και για άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως τους εργαζομένους στον χώρο της υγείας.

Εμβόλιο αλλιώς μετάθεση

Η διαταγή για υποχρεωτικό εμβολιασμό εκδόθηκε από τον Αρχηγό του Σώματος Στέφανο Κολοκούρη, όπου και διευκρινίζεται ότι αυτό γίνεται για επιχειρησιακούς λόγους, καθώς η συγκεκριμένη ειδική μονάδα οφείλει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης σε όλο τον κόσμο. Όποιος δεν κάνει το εμβόλιο θα μετατίθεται σε άλλη υπηρεσία.

«Γνωστοποιείται ότι μετά την κοινοποίηση της παρούσης διαταγής θα υπηρετούν σε αυτές υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό».

Σοβαρές ενστάσεις για την ουσία της απόφασης διατυπώνουν οι συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες δεν έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα καθώς, όποιος δε θέλει να εμβολιαστεί, δε απολύεται αλλά μετατίθεται.

«Είναι απολύτως σύμφωνη και με την νομοθετική πρόβλεψη που υπάρχει ήδη από τον Απρίλιο του 2020 που επιτρέπει στις διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να προστατέψουν την ζωή των ανθρώπων και την υγεία τους από την επιδημία να επιβληθούν κάποιες υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός», σημειώνει ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματικών ομάδων όπως οι υγειονομικοί που έχουν άμεση έκθεση στην πανδημία.

Ο εμβολιασμός από την αρχή θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός δηλώνει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάχτυλος.

Εκτός από τους εργαζομένους στον χώρο της υγείας, σε εμβολιασμό ενδέχεται να υποχρεωθούν εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα ΜΜΜ.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19/05/2021

Ελλάδα