Ελλάδα

Χανιά: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το γηροκομείο από συγγενείς θυμάτων

26.04.2021 | 21:09 Eνσωμάτωση

Σοκ εξακολουθούν να προκαλούν οι αποκαλύψεις γύρω από την σκοτεινή υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά.

«Βρέθηκε με οξυγόνο 85 αντι 97 που μου έλεγαν και είχε εγγραφεί στο παραπεμπτικό και με 41 πυρετό. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον πατέρα μου ενάμιση μήνα μετά».

Η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρήκε τον πατέρα της στον οίκο ευγηρίας στα Χανία, που όπως όλα δείχνουν είχε μετατραπεί σε κολαστήριο για τους ανήμπορους απόμαχους της ζωής.

Όπως λέει η ίδια ένα κακό προαίσθημα την οδήγησε στην προσπάθεια να δει τον πατέρα της παρά τις συνεχείς δικαιολογίες των υπευθύνων ότι ο ηλικιωμένος κοιμόταν ή προσαρμοζόταν στο καινούργιο περιβάλλον.

«Είχε τζάμι και είδα τον πατερά μου εκει να κάθεται δεμένος με άλλους ηλικιωμένους και το κεφάλι του να κρέμεται» συμπλήρωσε η κυρία Παπαδάκη.

Όπως καταγγέλλει χρειάστηκαν μόλις τρία 24ωρα παραμονής στο γηροκομείο για να βρεθεί ο πατέρας της ένα βήμα πριν τον θάνατο παρά το γεγονός πως όταν τον πήγε εκεί έπασχε μόνο από άνοια.

Στις υποψίες της για κακομεταχείριση του πατέρα της ήρθαν να προστεθούν οι μαρτυρίες δύο πρώην εργαζομένων που είχαν ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου».

«Δύο μήνες μετα ήρθαν δυο άγνωστοι σε μένα απολυθέντες υπάλληλοι και άρχισαν να μου περιγράφουν πράγματα τρομακτικά, τότε κατάλαβα ότι είχα δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου» συμπλήρωσε η δικηγόρος, η οποία είναι συνήγορος υπεράσπισης δύο ακόμα οικογενειών που έχουν καταγγγείλει τον οίκο ευγηριας. Πρόκειται για μια από τις υποθέσεις για την οποία οι δικαστικές Αρχές διέταξαν να γίνει εκταφή.

Oι συγγενείς των περισσότερων από τους 73 γέροντες που έχασαν τη ζωή τους στον οίκο ευγηρίας με σχεδόν αποκλειστική αιτία θανάτου την ανακοπή καρδιάς πιστεύουν πως εάν είχαν κάνει διαφορετική επιλογή, οι άνθρωποί τους θα ήταν ακόμη στη ζωή.

Εκτός από τις μαρτυρίες για βασανιστήρια που στοίχιζαν ζωές, οι Αρχές καλούνται να ερευνήσουν και τις καταγγελίες για περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ο δικηγόρος, Νίκος Ρουσόπουλος νομικός παραστάτης του γηροκομείου Χανίων, ζήτησε να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και να τηρηθεί ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας.

Τις επόμενες ημερες αναμένεται να γίνει άρση απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών καθώς αναμένεται να διερευνηθούν και άλλοι θάνατοι ηλικιωμένων στο ίδιο γηροκομείο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/04/2021