Πολιτική

Νέα NAVTEX από την Τουρκία στην «καρδιά» του Αιγαίου

26.04.2021 | 21:17

Μετά το χαστούκι Μπάιντεν στην Άγκυρα με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων η Τουρκία επανέρχεται στις προκλήσεις με νέα NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου.

Οι παρενέργειες από το χαστούκι των ΗΠΑ με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων μετουσιώνονται σε πιέσεις από την ακροδεξιά του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου.

«Αυτό το έργο ανήκει μόνο σε επιστήμονες, ιστορικούς, δεν είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων, και όποιες και αν είναι οι πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορούν να αλλάξουν τα γεγονότα» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ εκτονώνει την νευρικότητα της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο επαναφέροντας τα περί Γαλάζιας Πατρίδας ενώ με νέες προκλήσεις, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό.

Η Τουρκία δέσμευσε χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία δύο περιοχές μεταξύ Λέσβου, Χίου και Σκύρου για ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης στις 20, 25 και 26 Μαίου, πηγαίνοντας μάλιστα και δυτικότερα του 25ου μεσημβρινού που είναι το όριο των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο MEGA η αναγνώριση αυτή θέτει την Τουρκία στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Η αναφορά σε Κωνσταντινούπολη ήταν μια έντεχνη κίνηση της Ουάσιγκτον να διαχωρίσει τη σύγχρονη Τουρκία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Οι νέες προκλήσεις έρχονται στο παραπέντε της πενταμερούς για το Κυπριακό με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να μιλά ευθέως για λύση δυο κρατών.

Δύσκολη ημέρα χαρακτήρισε την αυριανή σύνοδο στη Γενεύη ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Προεδρική Φρουρά.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί μία ενεργητική εξωτερική πολιτική για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε ο κ. Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε για τις εξελίξεις και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26/04/2021

Πολιτική